Vynikajúce orechové košíčky z lineckého cesta podľa Markétky G., sú vynikajúce a dokonca sa dajú aj zamraziť (u nás to ale nehrozí, košíčky sa zjedia vždy za pár hodín).
Potrebujeme:
Na cesto:
400 g hladkej múky
250 g masla alebo hery
120 g cukor práškový
4 žĺtky
vanilkovy cukor
Kôra z jedného citrón
džem
Orechová plnka:
300 g vlašských mletých orechov
100 g cukor práškový
1 vanilkový cukor
rum podľa potreby
Čokoládový krém:
3 vajcia
150 g cukor
1 vanilkovy cukor
300 g masla
2 lyžice kakaa
Čokoládová poleva:
200 g čokolády a 100 g tuk
Postup:
Linecké cesto spracujeme zo všetkých surovín a nacháme odležať tak 1-2 hodinky v chladničke. Potom z neho robíme guličky a plníme košíčky (formičky). Pečieme na 180 stupňov asi tak 12 minút.
Ešte horúce vyklopíme z formičiek. Vychladené košíčky potrieme marmeládou. Prísady na orechovú plnku zmiešame dokopy a rum dodávame podľa potreby, aby hmota nebola riedka ale dali sa s ňu vyplniť košíčky. Vložíme do marmeládou vymazaných košíčkov.
Na čokoáldový krem vyšľaháme cela vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom nad parou / vodný kúpeľ do zhustnutia a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí pridáme maslo a kakao a mixujeme, kým nevznikne krémová konzistencia.
Krem nastriekame zdobiacim vreckom do košíkov namazaných marmeládou a vyložených orechovou plnkou a dáme do chladničky na hodinku.
Čokoládovú poleva si pripravíme tak, že roztopíme tuk s čokoládou, a necháme vychladnúť. Každý košíček už stuhnutý z chladničky namáčame v čokoládovej poleve a necháme v chladničke stuhnúť.
Prajeme vám dobú chuť! :-)