plny-hrniec_transparent_negativ.png

Božské orechové košíčky podľa Markétky: Ten krém jednoducho zbožňujem, plním s ním aj zákusky a torty!

Vynikajúce orechové košíčky z lineckého cesta podľa Markétky G., sú vynikajúce a dokonca sa dajú aj zamraziť (u nás to ale nehrozí, košíčky sa zjedia vždy za pár hodín).

Vynikajúce orechové košíčky z lineckého cesta podľa Markétky G., sú vynikajúce a dokonca sa dajú aj zamraziť (u nás to ale nehrozí, košíčky sa zjedia vždy za pár hodín).

Potrebujeme:

Na cesto:

400 g hladkej múky

250 g masla alebo hery

120 g cukor práškový

4 žĺtky

vanilkovy cukor

Kôra z jedného citrón

džem

Orechová plnka:

300 g vlašských mletých orechov

100 g cukor práškový

1 vanilkový cukor

rum podľa potreby

Čokoládový krém:

3 vajcia

150 g cukor

1 vanilkovy cukor

300 g masla

2 lyžice kakaa

Čokoládová poleva:

200 g čokolády a 100 g tuk

Postup:

Linecké cesto spracujeme zo všetkých surovín a nacháme odležať tak 1-2 hodinky v chladničke. Potom z neho robíme guličky a plníme košíčky (formičky). Pečieme na 180 stupňov asi tak 12 minút.

Ešte horúce vyklopíme z formičiek. Vychladené košíčky potrieme marmeládou. Prísady na orechovú plnku zmiešame dokopy a rum dodávame podľa potreby, aby hmota nebola riedka ale dali sa s ňu vyplniť košíčky. Vložíme do marmeládou vymazaných košíčkov.

Na čokoáldový krem vyšľaháme cela vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom nad parou / vodný kúpeľ do zhustnutia a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí pridáme maslo a kakao a mixujeme, kým nevznikne krémová konzistencia.

Krem nastriekame zdobiacim vreckom do košíkov namazaných marmeládou a vyložených orechovou plnkou a dáme do chladničky na hodinku.

Čokoládovú poleva si pripravíme tak, že roztopíme tuk s čokoládou, a necháme vychladnúť. Každý košíček už stuhnutý z chladničky namáčame v čokoládovej poleve a necháme v chladničke stuhnúť.

Prajeme vám dobú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes