plny-hrniec_transparent_negativ.png

Božské karamelové veterníky: Takýto zákusok veru v obchode nekúpite – najväčší hit každej oslavy!

riatelia, toto sú najlepšie veterníky, presne ako si ich pamätáme zo starých čias.

Priatelia, toto sú najlepšie veterníky, presne ako si ich pamätáme zo starých čias. Ak viete, ako chutili veterníky za socializmu, tak na tomto si nesmierne pochutnáte. takéto dobroty sa už dnes v cukrárniach nepečeú. Inšpiráciu som našla u pani Dagmar, recept pridávam môj, teda ten od mojej mamy. Najlepšie odpaľované cesto + moja finta na rýchlu karamelovú šľahačku bez čakania.

Potrebujeme:

cesto:

250 ml voda

100 ml olej

štipka soľ

200 g múka hladká

5 ks vajce

Na vanilkový krém:

200 ml mlieko

75 g cukor krupicový

1 balíček Zlatý klas

250 ml smotana na šľahanie (33%)

Na karamelovú šľahačku: 

500 ml smotana na šľahanie (smotany na veterníky stačí aj menej, ale my ju vyjedáme aj samú)

100 g cukor kryštál

2 stužovač šľahačky

Poleva:

4 PL cukor kryštál

100 ml mlieko

podľa potreby cukor práškový

Postup:

Prvý deň si urobíme karamelovú šľahačku. Zo 100 g kryštálového cukru urobíme karamel (roztopáme na panvici s hrubým dnom), do karamelu nalejeme dve šľahačky a varíme pokiaľ sa karamel nerozpustí. Pozor, treba pri tom stáť, veľmi to kypí. Dáme bokom vychladnúť a schladenú dáme na noc do chladničky do druhého dňa. Z chladničky vyberieme karamelovú šľahačku, pridáme dva stužovače a šľahačom na najvyššej rýchlosti, z nej vyšľaháme pevnú šľahačku, chvíľu to trvá, ale stojí za to, len dávať pozor a neprešľahajte ju moc.

Rýchla karamelová šľahačka bez čakania: smotanu vyšľaháme dotuha s trstinovým karamelovým cukrom. 

Na prípravu cesta: v hrnci privedieme vodu do varu, pridáme olej a soľ a prisypeme múku. Za stáleho miešania pripravíme cesto, ktoré sa nelepí na steny hrnca. Odstavíme zo sporáka. Pridávame vajcia a vyšľaháme dohladka.

Cesto naplníme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame malé kôpky (môžu byť aj venčeky). Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Pečieme pri teplote pri teplote 200°C, asi 30 minút (prvých 15 min. rúru neotvárame!).

Na krém uvaríme Zlatý klas s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme dotuha a opatrne vmiešame do vychladnutého pudingu.

Upečené veterníky hneď rozrežeme a necháme vychladnúť.

Na spodný diel veterníkov nastriekame vanilkový krém, naň karamelovú šľahačku a priklopíme vrchný diel veterníka. Môžeme len poprášiť cukrom, alebo pofŕkame polevou.

Poleva: V panvici rozpustíme cukor, keď je tekutý prilejeme mlieko, necháme vrieť a miešame, kým sa v mlieku karamel nerozpustí a nevytvorí sa hladká tekutina. Odstavíme z ohňa a do karamelového mlieka začneme prisypávať preosiatý práškový cukor dovtedy, kým poleva nezhustne. Nemala by po opaku lyžice stekať, ale pekne ju obaliť. Keď máme polevy veľa, tak klobúčiky veterníkov namáčame priamo do nej, keď je jej menej tak len tak po klobúčikoch lyžicou fŕkame.

 

Najlepšie recepty na dnes