plny-hrniec_transparent_negativ.png

Torty z cukrárne už nekupujem, toto je jednotka: Božská karamelová torta na všetky príležitosti – objednávajú ju aj na svadby!

Potrebujeme:

240 g tmavej čokolády
80 g masla
425 g kr. cukru
½ lyžičky soľ
2 vajcia
4 žĺtky
2 zrelé banány
55 g hl. múky
40 g kakaa
730 ml smotany na šľahanie 35% tuku
28 g želatíny
168 ml studenej vody
200 ml mlieka
100 ml cukrového sirupu
40 g bielej čokolády
3 g potravinárskeho zlatého farbiva (voliteľné)
20 g mandľových vločiek

Príprava:

Cesto: Vo vodnom kúpeli rozpustite 60 g tmavej čokolády a 60 g masla. Zmes sa nechá vychladnúť asi 5 minút. Pridajte 1/2 banánu rozmixovaného v mixéri.

V samostatnej miske vyšľahajte vajce, 75 g cukru a soľ do peny. Pridajte čokoládovú zmes a jemne premiešajte. Vmiešajte aj 55 g preosiatej múky a 40 g kakaa. Cesto premiešajte, kým nebude hladké.

Cesto navrstvite do pekáča (priemer 20 cm), ktorého spodok vystelieme papierom. Pečieme pri 180 ° C asi 15 minút. Hotový koláč by mal byť mäkký s mierne vlhkým stredom. Ochlaďte koláč a potom pomocou kruhovej formy s priemerom 18 cm vyrežte okrúhly plát.

Karamel: roztavte v malom hrnci na miernom ohni 100 g cukru. Karamelizujte cukor na krásnu zlatú farbu. Panvicu zložte z ohňa a pridajte 20 g mäkkého masla, dobre premiešajte a za stáleho miešania nalejte 80 ml horúcej smotany. Pridajte čajovú lyžičku soli a nechajte karamel vychladnúť 10 minút.

Jeden a pol banánu nakrájané na tenké plátky. Plátky banánov vložte do formy (priemer 16 cm), na dne ktorej je fólia. Na banány nalejte karamel, vyhlaďte povrch a vložte do mrazničky, aby banánový koláč stuhol.

Pripravte čokoládovú penu: vyšľahajte 1 vajce, 4 žĺtky a 130 g cukru do homogénnej konzistencie. Postupne, za stáleho miešania pridajte horúce mlieko. Je potrebné miešať, kým sa všetok cukor neroztopí. Dajte zmes na mierny oheň a pokračujte vo varení za stáleho miešania, až kým zmes nezhustne.

Odstráňte zmes z ohňa a pridajte 20 g želatíny (predtým namočenej v 120 ml studenej vody), 180 g tmavej čokolády a dobre rozmiešajte. Táto zmes sa musí ochladiť na teplotu miestnosti. Vo veľkej mise rozšľahajte 500 ml smotany, kým nedosiahne konzistenciu hustej šľahačky. Šľahačku vmiešajte do čokoládovej zmesi so želatínou.

Pokračujeme v skladaní torty: na tento účel položte do formy s odnímateľným dnom (priemer 20 cm) fóliu. Torta sa skladá zhora nadol. Do formy nalejte čokoládovú penu a vrstvu vyhlaďte. Na vrchol položte chaldený karamelový banánový koláč. Koláč by sa mal mierne utopiť v čokoládovej pene, takže ho môžete trochu pritlačiť prstami.

Nalejte zvyšnú penu, vyrovnajte jej povrch a položte koláč na vrch. Torta by sa mala chladiť 8 hodín.

Poleva: na malej panvici s nepriľnavým dnom zmiešajte 120 g cukru, 100 g cukrového sirupu a varte túto zmes na miernom ohni, kým nedosiahne krásnu zlatú farbu. Panvicu vyberte z ohňa a za stáleho miešania pridajte 150 ml horúcej smotany (jemný prúd), potom nechajte vychladnúť asi 5 minút.

Rozpustenú bielu čokoládu a 8 g želatíny (predtým namočenú v 48 ml studenej vody) pridajte do cukrového sirupu. Zmes sa musí dôkladne premiešať. Ak chcete, môžete do polevy pridať potravinárske farbivo zlatej farby a dobre vymiešať pri nízkej rýchlosti mixéra, až kým sa nezačnú objavovať vzduchové bubliny, prelejte cez sito. Nádobu s polevou vložte do chladničky na 8 hodín.

Po 8 hodinách sa poleva zahrieva vo vodnom kúpeli na teplotu asi 42 ° C, znova ju rozšľahajte mixérom a znova pretlačte cez sitko. Vyberte koláč z formy. Nalejte polevu na koláč a krásne  rozotrite nožom alebo špachtľou po celom povrchu koláča. Po 5 minútach preneste koláč na krásny stojan alebo misku a ozdobte mandľovými vločkami. Hotový koláč vložte znovu do chladničky na 3 až 4 hodiny.

 

Najlepšie recepty na dnes