Voňavé a jemné fánky nesmú na fašiangy chýbať na žiadnom stole.
Ich vôňa a nezameniteľná chuť si získa každého.
Jednoduchý recept na jemné domáce fánky z youtube kanála LiViera Desserts.
Tajomstvom jemného a fantastického cesta tkvie v šľahačkovej smotane.
Potrebujeme:
13 kopcovitých PL polohrubej múky
1/3 ČL soli
250 ml smotany na šľahanie
3 žĺtky veľkosť L
1 l rastlinného oleja na vysmážanie
2 balenia vanilkového cukru na posypanie
Postup:
Do hlbokej misy pridáme múku.
Potom pridáme soľ.
Do misky nalejeme smotanu.
Nakoniec pridáme žĺtky a vypracujeme hladké cesto.
Cesto premiesime na pomúčenej doske.
Vyformujeme bochník a hneď ho valčekom vyvaľkáme.
Vyvaľkané cesto poskladáme podobne ako lístkové (viď video).
Preložené cesto znovu rozvaľkáme.
Postup vaľkania a skladania dvakrát zopakujeme.
Vyvaľkané cesto nakrájame na štvorce alebo obdĺžniky.
Ak chceme mať fánky mäkké a nafúknuté, tak ich už neprekrajujeme.
Do vyššieho hrnca nalejeme toľko oleja, aby v ňom fánky plávali.
Fánky vysmažíme v rozpálenom ohni do zlatista.
Počas smaženia ich otáčame opatrne, aby nepopraskali.
Vysmažené fánky poukladáme na tanier vystlaný papierovou utierkou.
Teplé fánky obalíme vo vanilkovom cukre.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: