Prvýkrát som ho ochutnala na svadbe mojej sesternice. Ide o skutočne výborný zákusok, ktorý je výbornou obmenou tradičného krémeša. U nás doma je dokonca ešte obľúbenejší!
Potrebujeme (na 12 porcií):
125 g hladkej múky
1 lyžičku prášku do ečiva
Štipku soli
150 g trstinového cukru
40 g zmäknutého masla
1 lyžičku vanilkovej arómy
1 vajce – izbovej teploty
Na krém:
240 ml mlieka
1 lyžičku vanilkovej arómy
3 žĺtky
4,5 lyžice kukuričného škrobu
4 lyžice trstinového cukru
Na vrch:
60 g horkej čokolády
60 ml sladkej smtoany
1 lyžicu javorového sirupu
Postup:
Rúru nastavíme na 180 stupňov. Menší plech na pečenie s vyššími okrajmi vyložíme papierom na pečenie. V miske zmiešame mäku so soľou a práškom do pečiva. V samostatnej miske ušľaháme maslo s cukrom a vanilkou do peny. Pridáme vajce a ušľaháme dohladka. Postupne pridývame sypké prísady a vymiešame hladké cesto bez hrudiek. Ak sa vám cesto zdá príliš husté, prilejte doň trochu mlieka.
Pečieme pri teplote 180 stupňov, 20-22 minút. Po upečení necháme vychaldnúť.
Na krém rozmiešame žĺtky s 2 lyžicami cukru a škrobom v ½ mlieka. Druhú polovicu mlieka spolu so zvyšným cukrom preložíme na plameň a privedieme do varu. Zložíme z plameňa a vmiešame žĺtkovú zmes. Miešame pár minút mino plameňa a následne preložíme na mierny plameň a zahrievame, kým zmes nezhustne. Necháme vychladnúť – počas chladnutia sem-tam premiešame, aby sa na povrchu nevytvorila koža.
Vychladnutý krém navrstvíme na vychladnúté cesto, uhladíme a vložíme do chaldničky.
Na polevu rozpustíme vo vodnom kúpeli (alebo mikrovlnke) čokoládu so sirupom a smotanou. Necháme vychaldnúť 5 minút a nalejeme na ochladený krém. Opäť vložíme do chaldničky, necháme vychladniť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)