Bostonský žĺtkový krémeš: Za týmto dezertom sa môžu návštevy doslova potrhať!

Prvýkrát som ho ochutnala na svadbe mojej sesternice. Ide o skutočne výborný zákusok, ktorý je výbornou obmenou tradičného krémeša. U nás doma je dokonca ešte obľúbenejší!

Potrebujeme (na 12 porcií):

125 g hladkej múky

1 lyžičku prášku do ečiva

Štipku soli

150 g trstinového cukru

40 g zmäknutého masla

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžičku vanilkovej arómy

1 vajce – izbovej teploty

Na krém:

240 ml mlieka

1 lyžičku vanilkovej arómy

3 žĺtky

4,5 lyžice kukuričného škrobu

4 lyžice trstinového cukru

Na vrch:

60 g horkej čokolády

60 ml sladkej smtoany

1 lyžicu javorového sirupu

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov. Menší plech na pečenie s vyššími okrajmi vyložíme papierom na pečenie. V miske zmiešame mäku so soľou a práškom do pečiva. V samostatnej miske ušľaháme maslo s cukrom a vanilkou do peny. Pridáme vajce a ušľaháme dohladka. Postupne pridývame sypké prísady a vymiešame hladké cesto bez hrudiek. Ak sa vám cesto zdá príliš husté, prilejte doň trochu mlieka.

Pečieme pri teplote 180 stupňov, 20-22 minút. Po upečení necháme vychaldnúť.

Na krém rozmiešame žĺtky s 2 lyžicami cukru a škrobom v ½ mlieka. Druhú polovicu mlieka spolu so zvyšným cukrom preložíme na plameň a privedieme do varu. Zložíme z plameňa a vmiešame žĺtkovú zmes. Miešame pár minút mino plameňa a následne preložíme na mierny plameň a zahrievame, kým zmes nezhustne. Necháme vychladnúť – počas chladnutia sem-tam premiešame, aby sa na povrchu nevytvorila koža.

Vychladnutý krém navrstvíme na vychladnúté cesto, uhladíme a vložíme do chaldničky.

Na polevu rozpustíme vo vodnom kúpeli (alebo mikrovlnke) čokoládu so sirupom a smotanou. Necháme vychaldnúť 5 minút a nalejeme na ochladený krém. Opäť vložíme do chaldničky, necháme vychladniť a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)