plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bombastický marhuľový koláč z bábovkovej formy: Dobrota, ktorá cez víkend nesmie na stole chýbať!

Využite bábovkovú formu inak a pripravte si v nej tento fantastický marhuľový koláč plnený krémom podľa receptu z youtube.

Je to nebíčko v papuľke!

Potrebujeme:

1 PL masla

2 PL + 150 g hladkej múky

6 vajec

2 štipky soli

150 g kryštálového cukru

10 g vanilkového cukru

110 g rozpusteného masla

100 ml mlieka

10 g prášku do pečiva

40 g kakaa

Na krém:

400 g konzervovaných marhúľ + 3 ks

50 g kryštálového cukru

10 g vanilkového cukru

2 PL citrónovej kôry

10 g želatíny

250 ml šľahačkovej smotany

Ostatné:

4 PL marhuľového džemu

strúhaná čokoláda

Postup:

Bábovkovú formu si vymastíme maslom a vysypeme múkou. 

Bielky si vyšľaháme so soľou na tuhý sneh.

Počas šľahania postupne zapracujeme cukor, aj vanilkový cukor a následne po jednom zašľaháme žĺtky.

Šľaháme 2 minúty. 

Po uplynutí tejto doby pomaly zašľaháme rozpustené maslo a zapracujeme aj múku s práškom do pečiva.

Nakoniec zašľaháme kakao.

Cesto nalejeme do bábovkovej formy a dáme piecť do predhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. 

Urobíme test špáradlom a necháme vychladnúť 10 minút.

Prevrátime pomocou taniera a rozrežeme na dve polovice. 

Spodnú časť vrátime do formy a dookola spravíme výrez na krém.

Vyrezané zvyšky si necháme na neskôr.

Do misy si vložíme scedené marhule a rozmixujeme ich tyčovým mixérom.

Pridáme cukor, citrónovú šťavu, vanilkový cukor a šľaháme 1 minútu. 

V menšom hrnci si zmiešame želatínu s vodou a necháme napučať.

Medzitým si nakrájame marhule na dekoráciu. 

V samostatnej miske si vyšľaháme šľahačkovú smotanu na šľahačku.

Do želatíny pridáme pár lyžíc rozmixovaných marhúľ a dáme na sporák.

Miešame, povaríme, ale nenecháme zovrieť.

Metličkou následne zašľaháme do zvyšnej marhuľovej hmoty a potom zmiešame so šľahačkou.

Tento krém nalejeme do formy s upečeným cestom, naukladáme naň nakrájané marhule, zalejeme druhou časťou krému a priklopíme druhou časťou upečeného cesta.

Okraje vyplníme odrezanými zvyškami korpusu a odložíme na 2 – 3 hodiny do chladničky.

Po uplynutí tejto doby koláč prevrátime na podnos.

Do hrnca si odoberieme 4 lyžice marhuľového džemu a chvíľu povaríme, aby bol redší.

Pomocou silikónového štetca týmto džemom potrieme celý koláč a následne boky posypeme namrvenými zvyškami korpusu a vrch čokoládovými hoblinami.

Hotovo. Nakrájame a môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť!

 

Najlepšie recepty na dnes