Využite bábovkovú formu inak a pripravte si v nej tento fantastický marhuľový koláč plnený krémom podľa receptu z youtube.
Je to nebíčko v papuľke!
Potrebujeme:
1 PL masla
2 PL + 150 g hladkej múky
6 vajec
2 štipky soli
150 g kryštálového cukru
10 g vanilkového cukru
110 g rozpusteného masla
100 ml mlieka
10 g prášku do pečiva
40 g kakaa
Na krém:
400 g konzervovaných marhúľ + 3 ks
50 g kryštálového cukru
10 g vanilkového cukru
2 PL citrónovej kôry
10 g želatíny
250 ml šľahačkovej smotany
Ostatné:
4 PL marhuľového džemu
strúhaná čokoláda
Postup:
Bábovkovú formu si vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Bielky si vyšľaháme so soľou na tuhý sneh.
Počas šľahania postupne zapracujeme cukor, aj vanilkový cukor a následne po jednom zašľaháme žĺtky.
Šľaháme 2 minúty.
Po uplynutí tejto doby pomaly zašľaháme rozpustené maslo a zapracujeme aj múku s práškom do pečiva.
Nakoniec zašľaháme kakao.
Cesto nalejeme do bábovkovej formy a dáme piecť do predhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút.
Urobíme test špáradlom a necháme vychladnúť 10 minút.
Prevrátime pomocou taniera a rozrežeme na dve polovice.
Spodnú časť vrátime do formy a dookola spravíme výrez na krém.
Vyrezané zvyšky si necháme na neskôr.
Do misy si vložíme scedené marhule a rozmixujeme ich tyčovým mixérom.
Pridáme cukor, citrónovú šťavu, vanilkový cukor a šľaháme 1 minútu.
V menšom hrnci si zmiešame želatínu s vodou a necháme napučať.
Medzitým si nakrájame marhule na dekoráciu.
V samostatnej miske si vyšľaháme šľahačkovú smotanu na šľahačku.
Do želatíny pridáme pár lyžíc rozmixovaných marhúľ a dáme na sporák.
Miešame, povaríme, ale nenecháme zovrieť.
Metličkou následne zašľaháme do zvyšnej marhuľovej hmoty a potom zmiešame so šľahačkou.
Tento krém nalejeme do formy s upečeným cestom, naukladáme naň nakrájané marhule, zalejeme druhou časťou krému a priklopíme druhou časťou upečeného cesta.
Okraje vyplníme odrezanými zvyškami korpusu a odložíme na 2 – 3 hodiny do chladničky.
Po uplynutí tejto doby koláč prevrátime na podnos.
Do hrnca si odoberieme 4 lyžice marhuľového džemu a chvíľu povaríme, aby bol redší.
Pomocou silikónového štetca týmto džemom potrieme celý koláč a následne boky posypeme namrvenými zvyškami korpusu a vrch čokoládovými hoblinami.
Hotovo. Nakrájame a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!