Tento dezert podľa receptu z portálu napadovy.blog sa pripravuje veľmi ľahko a zvládne ho každý, kto má aspoň trochu vzťah k pečeniu. Lahodná kombinácia, ktorá vás milo prekvapí!
Potrebujeme:
Na krém:
750 ml mlieka
4 PL detskej krupice
160 g masla
1 PL kryštálového cukru
1 g vanilkovej esencie
Na cesto:
4 vajcia
6 PL kryštálového cukru
100 ml slnečnicového oleja
5 PL kakaa
6 PL hladkej múky
1,5 ČL prášku do pečiva
Na polevu:
9 PL kryštálového cukru
3 PL kakaa
6 PL mlieka
80 g masla
Postup:
Príprava cesta:
1. Vajcia si vyšľaháme mixérom po dobu 1 minúty. Potom postupne pridávame cukor a šľaháme ďalšie 4 minúty pri maximálnej rýchlosti, kým nevznikne bujná pena.
2. Znížime otáčky a pomaly zašľaháme olej.
3. Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva.
V dvoch fázach ju preosejeme do cesta a jemne vareškou zapracujeme zdola nahor. Cesto netreba dlho miešať. Bude to stačiť na to, aby sa všetky suroviny dobre spojili.
4. Formu s priemerom 22 cm si pokryjeme papierom na pečenie, boky vymastíme olejom a posypeme múkou. Cesto nalejeme do formy.
5. Pečieme pri 180 °C asi 25 – 30 minút. Skontrolujeme pomocou špajdle a keď je cesto dobre upečené, rúru vypneme.
6. Upečené cesto necháme vychladnúť, potom ho prekrojíme na dva pláty.
Príprava krému:
1. Mlieko necháme zovrieť a bez toho, aby sme ho ďalej varili, doňho za stáleho miešania postupne pridávame krupicu. Varíme na miernom ohni a potom ochladíme na izbovú teplotu.
2. Maslo izbovej teploty si vymiešame.
3. Vychladnutú krupicovú hmotu si vyšľaháme mixérom, primiešame maslo, pridáme vanilku a šľaháme 3 – 4 minúty, kým nie je nadýchaná.
Zostavenie dezertu:
1. Spodný plát cesta položíme na podnos a navlhčíme mliekom.
2. Môžeme si pomôcť odnímateľným okrajom tortovej formy, ale zvládnete to aj bez nej a navrstvíme krém.
3. Prikryjeme druhým plátom a odložíme do chladničky na 3 – 4 hodiny alebo na noc, aby krém stuhol.
Príprava čokoládovej polevy:
1. Nakoniec si ešte pripravíme čokoládovú polevu. Na panvicu s hrubým dnom si nasypeme kakao s cukrom.
2. Pridáme mlieko a metličkou dobre premiešame.
3. Dáme na sporák na stredný ohrev a za stáleho miešania povaríme. Hneď ako zmes zovrie, pridáme do nej maslo.
4. Varíme do zhustnutia.
5. Polevu trochu ochladíme.
6. Tortu polejeme teplou polevou a vložíme do chladničky na 20 minút. Hotovo. Môžeme nakrájať a podávať. Prajeme dobrú chuť!