plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bombastické veterníky lenivej gazdinky: Toto cesto zvládne pripraviť každý, je fantastické!

Veterníky som skúšala predtým už viackrát, ale nikdy sa mi nevydarilo podľa mojich predstáv. S týmto receptom to však je úplne iná káva, zakaždým sa vydaria a sú nesmierne dobré!

Veterníky som skúšala predtým už viackrát, ale nikdy sa mi nevydarilo podľa mojich predstáv. S týmto receptom to však je úplne iná káva, zakaždým sa vydaria a sú nesmierne dobré!

Potrebujeme:

2,5 dl vody

25 dkg tuku (maslo, margarín)

Štipku soli

50 dkg hladkej múky

9 vajec

Na krém:

Prvá varianta:

1 liter smotany na šľahanie

2 bal. želatíny (prípadne želatínový stužovač za studena)

2 lyžice práškového cukru

Druhá varianta (krému je ešte viac):

700 ml mlieka

2 bal. vanilkového pudingu

3 lyžice práškového cukru

500 ml smotany na šľahanie

1 bal. Želatíny rozpustené v malom množstve vody

Postup:

V miske rozmniešame vodu s tukom, soľou a privedieme do varu. Potom vmiešame múku a za stáleho, intenzívneho miešania vymiešame jednotné cesto, ktoré sa nelepí na steny hrnca. Necháme vychladnúť a potom do hmoty jedno po druhom vmiešame vajcia.

Na plech vystlaný papierom na pečenie navrstvíme menšie hrudky (alebo pekné slzičky pomocou cukrárenského vrecka). Pečieme pri teplote 200 stupňov – doba pečenia závisí od veľkosti veterníkov, ale ja pečiem tak 15-20 minút. Hlavné je neotvárať dvierka rúry. Inak cesto spadne.

Na prvý krém si jednoducho ušľaháme šľahačku s cukrom a nakoniec do nej vmiešame rozpustenú želatínu pripravenú podľa návodu.  Jednoducho naplníme do vychladenutých veterníkov.

Na druhý krém si uvaríme puding ako zvyčajne a necháme vychaldnúť. Smotanu ušľaháme na tuhú šľahačku a 1/2 vmiešame do vychradnutého puding. 1/2 polovicu šľahačky zmiešame s rozpustenou želatínou.  Veterníky plníme najskôr pudingovým a potom šľahačkovým krémom.

Najlepšie recepty na dnes