plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bombastické trubičky lenivej gazdinky: Tento dezert zvládne pripraviť každý a sú fantastické!

Ponúkam vám dve verzie – prvú, úplne jednoduchú s ľahkým tvarohovým krémom a druhú s luxusným Swiss krémom. Obe sú fantastické!

Potrebujeme:

1 ks lístkové cesto

1 ks vaječný žĺtok

Krém:

Môžete použiť dve verzie krému:

Letná verzia:

250 g smotana na šľahanie

400 g tvaroh

(stužovač za studena, ak je tvaroh príliš riedky)

Cukor podľa chuti

Swiss krém:

5 ks bielok

300 g cukor kryštálový

500 g (alebo Hera, Helia) maslo

1/4 ČL soľ

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3mm a pomocou noža rozkrájame na cca 15 rovnako širokých pásov. Kovové formičky na trubičky namastíme olejom a navíjame pásiky cesta tak, aby sa čiastočne prekrývali. Takto navinuté formičky naukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Natrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme pri teplote 200° C do zlatohneda. Po upečení necháme trubičky trošku vychladnúť a až tak ich stiahneme z formičiek.

Na letný krém len zmiešame jemný tvaroh s ušľahanou šľahačkou a osladíme podľa chuti. Ak je tvaroh príliš riedky, môžeme použiť aj stužovač za studena.

V miske vhodnej na paru si najprv zašľahám bielky a postupne pridám cukor. Potom bielky šľahať nad parou šľahačom a zahriať na 50 °C. Misku zobrať z pary a zmes šľahať na najmenšom stupni do vychladenia. Potom postupne pridávať mäkké maslo a dobré vyšľahať. Do vyšľahaného krému môžte pridať esenciu alebo roztopenú čokoládu.

Trubičky jednoduchou naplníme pomocou cukrárskeho vrecka a ja zvyknem polovicu posypať cukrom a polovicu namočiť do roztopenej čokolády.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes