Bombastické slané pečivo so syrom zo smotanového cesta: Krehké a chrumkavé pečivo, ktoré nebudete vedieť prestať jesť!

Na slávnostnom stole nesmie chýbať okrem vianočných koláčikov ani slané pečivo. Tento recept som našla v jednom staršom časopise a môžem len odporučiť.

Tieto slané dobrôtky sú nielen veľmi chutné, ale aj dlho vám vydržia. príprava zaberie len 10 minút a ďalších 15 minút pečenie. To je všetko!

Krehké smotanové cesto a syr tvorí naozaj skvelú kombináciu!

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

250 g masla izbovej teploty

trochu sódy bikarbóny

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

200 g strúhaného tvrdého syra

1 ČL soli (alebo podľa chuti)

1 téglik kyslej smotany

Navrch:

1 vyšľahaný bielok

50 g strúhaného syra a sezamových semienok

Postup:

V múke rozmiešajte soľ, sódu bikarbónu, strúhaný syr, potom pridajte nakrájané (alebo nastrúhané) maslo a nakoniec pridajte toľko kyslej smotany, aby ste získali kompaktné cesto (možno nebude treba pridať celý téglik, preto pridávajte smotanu postupne).

Pripravené cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 5 mm a povykrajujte ľubovoľnými vykrajovačkami.

Vykrojené kúsky cesta poukladajte vedľa seba, potrite vyšľahaným bielkom, posypte strúhaným syrom a sezamovými semiačkami.

Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút.

Prajeme dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay