Bombastické slané pečivo so syrom zo smotanového cesta: Krehké a chrumkavé pečivo, ktoré nebudete vedieť prestať jesť!

Na slávnostnom stole nesmie chýbať okrem vianočných koláčikov ani slané pečivo.

Tento recept som našla v jednom staršom časopise a môžem len odporučiť.

Tieto slané dobrôtky sú nielen veľmi chutné, ale aj dlho vám vydržia. príprava zaberie len 10 minút a ďalších 15 minút pečenie. To je všetko!

Krehké smotanové cesto a syr tvorí naozaj skvelú kombináciu!

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

250 g masla izbovej teploty

trochu sódy bikarbóny

200 g strúhaného tvrdého syra

1 ČL soli (alebo podľa chuti)

1 téglik kyslej smotany

Navrch:

1 vyšľahaný bielok

50 g strúhaného syra

sezamové semienka

Postup:

V múke rozmiešajte soľ, sódu bikarbónu, strúhaný syr,.

Potom pridajte nakrájané (alebo nastrúhané) maslo.

Nakoniec pridajte do cesta toľko kyslej smotany, aby ste získali kompaktné cesto (možno nebude treba pridať celý téglik, preto pridávajte smotanu postupne).

Pripravené cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 5 mm.

Cesto povykrajujte ľubovoľnými vykrajovačkami.

Vykrojené kúsky cesta poukladajte vedľa seba

Potrite vyšľahaným bielkom.

Celkom nakoniec posypte strúhaným syrom a sezamovými semiačkami.

Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút.

Čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od konkrétnej rúry, preto nezabunite pečivo sledovať.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay