Bombastické Salko slimáky ako z bavlnky: S cestom sa krásne pracuje – toto je najjemnejšie domáce pečivo!

Vynikajúce domáce pečivo z kysnutého cesta a fantastickej náplne. Tieto slimáky idú u nás doma na odbyt, sú naozaj luxusné. vyskúšajte ich aj s karamelovým salkom. 

Vynikajúce domáce pečivo z kysnutého cesta a fantastickej náplne. Tieto slimáky idú u nás doma na odbyt, sú naozaj luxusné. vyskúšajte ich aj s karamelovým salkom.

Potrebujeme:

Na cesto:

400 ml teplé mlieko

100 g kr. cukru

2 lyžičky sušeného droždia (alebo 30 g čerstvého)

1/3 lyžičky soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

100 g rozpusteného masla

múka 700 g (+ -)

Náplň:

Salko (ja som mala len obyčajné, ale ešte lepšie je karamelové)

Ak salko nemáte poruke použite 100 g cukru a 50 g masla

Ďalej:

Vajíčko na potretie

Mandľové lupienky na ozdobu

Vanilkový cukor na posypanie

Plech s rozmermi 30×22 cm

Postup:

V miske zmiešame metličkou vlažné mlieko, droždie a cukor – necháme 10 minút stáť.

Pridáme rozpustené maslo a postupne aj preosiatu múku so soľou. Najskôr miešame vareškou a následne, keď je cesto hustejšie tak rukou.

Cesto prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste približne 1 hodinu podkysnúť.

Cesto rozdelíme na pracovnej doske na polovicu. Jednu odložíme bokom a druhú rozvaľkáme na hrúbku asi 0,3 cm. Z cesta odrežeme okrajeme, aby nám vznikol pekný tvar obdĺžnika.

Cesto potrieme salkom (alebo potrieme maslom a posypeme cukorm) a preložíme.

Narežeme na pásiky asi 2,5 cm hrubé.

Zrolujeme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Prikryjeme fóliou a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom.

A posypeme mandľovými lupienkami a môžeme ešte posypať vanilkovým cukrom.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 30-35 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)