Vynikajúce domáce pečivo z kysnutého cesta a fantastickej náplne. Tieto slimáky idú u nás doma na odbyt, sú naozaj luxusné. vyskúšajte ich aj s karamelovým salkom.
Potrebujeme:
Na cesto:
400 ml teplé mlieko
100 g kr. cukru
2 lyžičky sušeného droždia (alebo 30 g čerstvého)
1/3 lyžičky soli
100 g rozpusteného masla
múka 700 g (+ -)
Náplň:
Salko (ja som mala len obyčajné, ale ešte lepšie je karamelové)
Ak salko nemáte poruke použite 100 g cukru a 50 g masla
Ďalej:
Vajíčko na potretie
Mandľové lupienky na ozdobu
Vanilkový cukor na posypanie
Plech s rozmermi 30×22 cm
Postup:
V miske zmiešame metličkou vlažné mlieko, droždie a cukor – necháme 10 minút stáť.
Pridáme rozpustené maslo a postupne aj preosiatu múku so soľou. Najskôr miešame vareškou a následne, keď je cesto hustejšie tak rukou.
Cesto prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste približne 1 hodinu podkysnúť.
Cesto rozdelíme na pracovnej doske na polovicu. Jednu odložíme bokom a druhú rozvaľkáme na hrúbku asi 0,3 cm. Z cesta odrežeme okrajeme, aby nám vznikol pekný tvar obdĺžnika.
Cesto potrieme salkom (alebo potrieme maslom a posypeme cukorm) a preložíme.
Narežeme na pásiky asi 2,5 cm hrubé.
Zrolujeme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prikryjeme fóliou a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom.
A posypeme mandľovými lupienkami a môžeme ešte posypať vanilkovým cukrom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 30-35 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)