plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bombastické orechové valčeky ku kávičke:Výborné cesto s kyslou smotanou – robím z neho aj vianočné pečivo!

Výborné cesto s kyslou smotanou. Podobá sa lineckému, ale podľa môjho názoru je ešte lepšie. Môžete ho naplniť makom, orechmi, lekvárom, jednoducho akoukoľvek vašou náplňou.

Potrebujeme:

Cesto:

hladká múka 250 g

práškový cukor 30 g

maslo  150 g (zmäknuté)

kyslá smotana – 1 – 2 PL

Orechová plnka:

vlašské orechy – 200 g (mleté)

kryštálový cukor – 40 g

vanilkový cukor – 1 PL mlieko

mlieko – 150 ml

Postup:

Zo surovín vypracujeme vláčne cesto a rozdelíme na dve časti, alebo necháme jednu časť.

Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie.

Orechovú plnku si pripravíme tak, že pomleté orechy premiešame s cukrom, zalejeme horúcim mliekom a trochu necháme prejsť varom. Je lepšie ak je plnka hustejšia a necháme vychladnúť. Plnku natrieme a cesto pomocou papiera zavinieme do rolády.

Zabalíme do fólie a dáme do mrazničky stuhnúť na 15-20 minút (lepšie sa potom krájajú plátky).

Pokrájame na 5 mm plátky (kto chce môže aj hrubšie) a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.  Pečieme približne 20 min. na 180 °C.

Existuje aj druhý spôsob prípravy, ktorý som tiež odskúšala – cesto dáme hneď po vypracovaní zabalené do chladničky odležať na pol hodinky-hodinku. Potom rozvaľkáme, natrieme alebo posypeme plnkou a narežeme na pásiky, ktoré rolujeme a rovno ukladáme na plech. Prvý spôsob je jednoduchší, druhý o niečo pracnejší, ale oba vyzerajú a najmä chutia vo výsledku famózne.

Ak robíte vyššie valčeky, pečte ich o niečo dlhšie.

Najlepšie recepty na dnes