plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bombastické orechové koláčiky ku káve, ktoré sa doslova topia v ústach: Ideálne cesto z kyslej smotany – robím z neho aj vianočné pečivo!

Vynikajúci recept ku kávičke alebo aj na slávnostný stôl.

Vyskúšajte a tú chuť si zamilujete!

Potrebujeme (na 30 – 35 kusov):

Všetky prísady cesta musia mať izbovú teplotu!

Na cesto:

1 malé vajíčko

70 g kyslej smotany / prírodného jogurtu

70 g kr. cukru (alebo podľa chuti)

100 g masla

45 ml slnečnicového oleja

40 g kukuričného škrobu (vďaka tomu sú sušienky jemné a ostanú krehké; ak nemáte, nahraďte  rovnakým množstvom múky);

asi 280 g hladkej múky

1 čajová lyžička prášku do pečiva

Štipka soli

1 bal. van. cukru

Náplň: 

2-3 jablká (400 – 500 g)

70 g vlašských orechov – zomletých alebo nadrobno nasekaných

2 lyžice cukru (alebo podľa potreby)

1 čajová lyžička mletej škorice (voliteľné)

Ďalej:

Práškový cukor – na posypanie

Postup:

Pripravte cesto:

Do ​​hlbokej misky vložte mäkké maslo, olej, cukor, vanilkový cukor, štipku soli, vajíčko a kyslú smotanu / jogurt.

Vyšľahajte do hladka.

 

Postupne pridajte (v 2 krokoch) preosiatu múku s práškom do pečiva a kukuričným škrobom.

Zamiešajte cesto vareškou alebo šľahačom (použite nástavce na cesto).

Vyformujte cesto do gule.

Musí byť mäkké, homogénne a nelepivé.

 

Zabaľte do potravinovej fólie a dajte vychladiť na 30-60 minút.

Pripravte náplň: 

Nastrúhané jablká s cukrom na panvici necháme niekoľko minút dusiť, kým sa neodparí tekutina.

Pridajte nasekané vlašské orechy a mletú škoricu.

Varte ešte 1 minútu.

Potom nechajte vychladnúť.

 

Výsledné koláčiky:

 

 

Cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm.

Do stredu dajte lyžičku náplne a okraje zahnite cez náplň.

Na plechu vystlanom papierom na pečenie pečieme 10-15 minút pri teplote 170 stupňov.

Nechajte úplne vychladnúť, potom posypte práškovým cukrom a podávajte.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Najlepšie recepty na dnes