Tento recept na úžasné karamelové rezy si určite obľúbite. Sú také lahodné, že pri jednom kúsku určite neostanete.
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
100 g masla
3 PL práškového cukru
1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
150 ml mlieka
1 veľké vajce
175 g kyslej smotany
štipka soli
Na krém:
400 g kryštálového cukru
1 l mlieka rozdelený na 500 ml – 500 ml
1 vajce
1 balenie karamelového pudingového prášku
2 PL hladkej múky
100 g zmäknutého masla
Postup:
Pudingový prášok dôkladne vymiešajte s múkou, vajíčkom a 500 ml mlieka tak, aby nevznikli hrudky. Pripravte si zvyšné mlieko (500 ml), ktoré by malo byť vlažné. Do veľkého hrnca nasypte kryštálový cukor a začnite s prípravou karamelu. Začnite zahrievať až kým sa neroztopí, miešajte až kým nebude zlatistý a potom za stáleho miešania v malých dávkach prilejte vlažné mlieko. Všetko miešajte až kým hmota nezhustne a karamel nie je úplne rozpustený. Následne pridajte pudingovú hmotu a varte kým nevznikne hustý krém. Za stáleho miešania zapracujte zmäknuté maslo, zakryte potravinárskou fóliou a odložte na chladné miesto.
Teraz si pripravte cesto. Stuhnuté maslo postrúhajte na strúhadle a zmiešajte s múkou, do ktorej ste predtým primiešali kypriaci prášok. Pridajte práškový cukor, vajce, kyslú smotanu a mlieko. Vypracujte cesto, rozdeľte na 6 častí a zakryte. Rúru si predhrejte na 180 stupňov a pripravte si plech s veľkosťou asi 31 x 31 cm. Vysteľte ho papierom na pečenie a vložte prvý plát cesta, ktoré si vopred rozvaľkajte. Pečte asi 10 minút. Takto si postupne upečte všetkých 6 plátov.
Krém si rozdeľte na 5 častí. Zostavte koláč tak, že na každú vrstvu upečeného plátu rovnomerne rozotrite krém. Nakoniec prikryte posledným plátom a nechajte v chladničke cez noc. Na ďalší deň posypte práškovým cukrom, nakrájajte a môžete podávať. Dobrú chuť!
Zdroj: receptneked.hu