Bombastické karamelové rezy s kyslou smotanou: Tento koláčik u nás všetci zbožňujú, krém dávam aj do veterníkov!

Tento recept na úžasné karamelové rezy si určite obľúbite. Sú také lahodné, že pri jednom kúsku určite neostanete.

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

100 g masla

3 PL práškového cukru

1 balenie kypriaceho prášku do pečiva

150 ml mlieka

...

1 veľké vajce

175 g kyslej smotany

štipka soli

Na krém:

400 g kryštálového cukru

1 l mlieka rozdelený na 500 ml – 500 ml

1 vajce

1 balenie karamelového pudingového prášku

2 PL hladkej múky

100 g zmäknutého masla

Postup:

Pudingový prášok dôkladne vymiešajte s múkou, vajíčkom a 500 ml mlieka tak, aby nevznikli hrudky. Pripravte si zvyšné mlieko (500 ml), ktoré by malo byť vlažné. Do veľkého hrnca nasypte kryštálový cukor a začnite s prípravou karamelu. Začnite zahrievať až kým sa neroztopí, miešajte až kým nebude zlatistý a potom za stáleho miešania v malých dávkach prilejte vlažné mlieko. Všetko miešajte až kým hmota nezhustne a karamel nie je úplne rozpustený. Následne pridajte pudingovú hmotu a varte kým nevznikne hustý krém. Za stáleho miešania zapracujte zmäknuté maslo, zakryte potravinárskou fóliou a odložte na chladné miesto.

Teraz si pripravte cesto. Stuhnuté maslo postrúhajte na strúhadle a zmiešajte s múkou, do ktorej ste predtým primiešali kypriaci prášok. Pridajte práškový cukor, vajce, kyslú smotanu a mlieko. Vypracujte cesto, rozdeľte na 6 častí a zakryte. Rúru si predhrejte na 180 stupňov a pripravte si plech s veľkosťou asi 31 x 31 cm. Vysteľte ho papierom na pečenie a vložte prvý plát cesta, ktoré si vopred rozvaľkajte. Pečte asi 10 minút. Takto si postupne upečte všetkých 6 plátov.

Krém si rozdeľte na 5 častí. Zostavte koláč tak, že na každú vrstvu upečeného plátu rovnomerne rozotrite krém. Nakoniec prikryte posledným plátom a nechajte v chladničke cez noc. Na ďalší deň posypte práškovým cukrom, nakrájajte a môžete podávať. Dobrú chuť!

Zdroj: receptneked.hu