plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bombastické domáce cukríky: Mamičky, nekupujte drahé sladkosti v obchode – za týmto sa deti idú zblázniť!

Ak vaše deti zbožňujú cukríky, tieto recepty si určite uložte! Cukríky, ktoré skvele chutia a neobsahujú zbytočné farbivá, či iné prídavné látky, ktoré by negatívne pôsobili na zdravie. Cenný kolagén obsiahnutý v želatíne navyše prospieva nielen pohybovému ústrojenstvu, ale prospieva tiež ku kráse pleti, nechtov a vlasov. Takéto maškrtenie je povolené :)

Úžasné želé cukríky bez cukru

Potrebujeme:

1 ½ šálky ovocnej alebo zeleninovej šťavy (šťava určuje nie len chuť ale aj farbu našich cukríkov- napr. kiwi, zelené hrozno, kapusta – zelené cukríky; mrkva, pomaranč, mago – oranžové)

4 lyžice želatíny

2-4 lyžice medu (príp. stévie)

½ lyžičky vanilkového extraktu

Môžeme použiť 1 lyžicu zdravých zložiek v prášku (napr. vitamín C, horčík)

Postup:

Pripravené šťavy nalejeme do kastrólika a zasypeme želatínou. Počkáme kým želatína vsiakne do tekutiny. Potom zmes premiešame.

Šťavu začneme zahrievať na miernom plameni – dávame však pozor, aby sa šťava nezačala variť, pretože by sme prišli o cenné vitamíny. Keď sa želatína rozpustí, vmiešame ostatné zložky – med, vitamíny a extrakty (v prípade, že sa ich rozhodneme pridať).

Takto pripravenú želatínu nalejeme do foriem a necháme vychladnúť cca 2-3 hodiny.

Vychladenú želatínu nakrájame na kocky a môžeme maškrtiť. Pri vhodnom skladovaní (vo vzduchotesnej nádobe) vydrží až 3 týždne.

Odporúčaná kombinácia ovocných a zeleninových štiav podľa farieb na úvodnom obrázku

ČERVENÁ – jahody, mrkva, červená repa a trocha citónovej šťavy

ORANŽOVÁ – mrkva, pomaranč, zázvor, mango džús

ŽLTÁ – žltá hruška, žlté jablko, žltá paprika a repa

ZELENÁ – kapusta, kiwi, uhorka, zelené jabko a hroznové víno

FIALOVÁ – maliny, čučoriedky, jablko, trocha červenej repy a červenej kapusty

zdroj: carujeme

Citrónové cukríky

Potrebujeme:

120 ml vody

350 – 400 g brezového cukru 

1 bal. želatíny v prášku (20g)

60 ml studenej prevarenej vody

180 ml citrónovej šťavy (z 3-4 citrónov)

Brezový cukor na obaľovanie

Poznámka: Brezový cukor môžete nahradiť obyčajným, avšak pre zdravšiu verziu jednoznačne odporúčame brezový cukor.

Postup:

Želatínu nasypeme do 60 ml studenej vody a necháme 5-10 minút napučať. 350 g cukru zmiešame so 120 ml vody, preložíme a sporák a privedieme k varu. Chvíľu varíme na miernom plameni a zložíme z plameňa.

Potom cukrový sirup zložíme z plameňa, vmiešame doň želatínu a nakoniec aj citrónovú šťavu, ktorú do zmesi nalejeme cez sito.

Dôkladne premiešame, aby sa želatína rozpustila. Vznikne nám hmota podobnej konzistencie ako marmeláda. Premiestnime ju do plastovej nádoby (príp. do formičiek na ľad) a vložíme stuhnúť do chladničky na cca 2 hodiny.

Potom hmotu nakrájame na kocky, obalíme v cukre a môžeme si pochutnávať na domácich citrónových cukríkoch.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: vk

Zdravé gumové medvedíky

Potrebujeme:

4 hrnčeky ovocia (čerešne, jahody, čučoriedky, pomaranč..)

6 lyžíc želatíny v prášku (100%)

1/2 HR citrónovej šťavy

sladidlo (voliteľné)

Postup

Ovocie, ktoré sme vybrali rozmixujeme a precedíme cez sitko. Mali by sme získať zhruba 2 hrnčeky šťavy. Polovicu šťavy vylejeme do hrnca.

Druhú polovicu šťavy necháme v miske, posypeme ju želatínou a necháme pár minút postáť. Šťavu v hrnci začneme ohrievať na miernom plameni a po chvíli k nej primiešame šťavu zmiešanú so želatínou. Poriadne premiešame, aby neostali žiadne hrudky. Pridáme šťavu z citróna a opäť premiešame.

Šťavu ochutnáme, a ak je na náš vkus málo sladká, pridáme sladidlo podľa chuti. Znova dobre premiešame a odstavíme z tepla. Dávame pozor, aby šťava nezovrela.

Šťavu vylejeme do formičiek  a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 8 hodín.

žuvacie cukrovinky <

Ak nejde želé z formičiek von, dáme ho na 30 minút až hodinu do mrazničky a vyklopíme ich potom.

Bombastické domáce cukríky za 15 minút

Potrebujeme:

380 ml vody

300 g cukru

250 ml pomarančovej šťavy (ak nemáte čerstvú pomarančovú šťavu použite džús, ale v tomto prípade uberte cukor)

140 g kukuričného škrobu

3 PL citrónovej šťavy

Na obalenie

3 PL kukuričného škrobu

1 Pl práškového cukru

Postup:

Do hrnca si nalejeme vodu, pomarančovú šťavu, pridáme cukor a kukuričný škrob. Dobre premiešame metličkou.

Na miernej teplote varíme, kým hmota nezhustne. Pridáme 3 PL citrónovej šťavy a opäť dobre premiešame. Hmotu vylejeme do formy a necháme vychladnúť.

V miske si zmiešame práškový cukor a kukuričný škrob. Vychladnutú hmotu nakrájame na malé cukríky a obaľujeme v cukre.

Ako sami vidíte, cukríky sú naozaj jednoduché a rýchlo hotové.

Cukríky z džúsu

Potrebujeme:

250 ml ovocného džúsu

30 g želatíny v prášku

3 lyžice medu

½ šálky bobuľového ovocia podľa výberu

Postup:

Ovocie rozmixujeme. Do kastrólika nalejeme polovicu medu a džús. Na miernom ohni začneme zahrievať. V zostávajúcom džúse necháme napučať. Potom nalejeme do horúcej kvapaliny, pridáme ovocie a miešame, kým sa želatína nerozpustí (zmes sa nesmie variť, inak stratíme cenné živiny z ovocia).

Hmotu navrstvíme do silikónových formičiek alebo na plech vystlaný papierom na pečenie (a neskôr vykrojíme ľubovolný tvar). Zmes vložíme na 1 hodinu do chladničky. Ak chceme urýchliť proces tuhnutia, zmes vložíme do mrazničky.

Keď je zmes stuhnutá, vyberiem z formy a môžeme si pochutnať na domácich žuvačkách.

 

Najlepšie recepty na dnes