Bojovník proti rakovine a elixír krásy: Čo všetko by ste mali vedieť o červenej repe?

Superpotravina, ktorá bohužiaľ na našom stole nie je tak často, ako by mala. Čo všetko dokáže červená repa a ako si z nej pripraviť chutné jedlo?

Červená repa má na naše zdravie úžasné účinky. Aj preto je veľká škoda, že sa v našich domácnostiach neobjavuje tak často, ako by mohla. Vedeli ste, že červená repa dokáže v mnohých otázkach zdravia pomôcť lepšie ako tabletky? Prečítajte si, s čím všetkým vám červená zelenina dokáže pomôcť.

Účinky na zdravie:

Pomáha unaveným očiam a zlepšuje zrak. Dokonca dokáže uľaviť od bolesti hlavy spôsobenej nadmernou únavou očí.

Zlepšuje správne využitie bielkovín v tele.

Pomáha v boji proti alergiám a mykózam.

Znižuje krvný tlak. Pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom sa odporúča pravidelná konzumácia červenej repy.

Má priaznivý vplyv na srdce a cievy – zloženie červenej repy posilňuje steny ciev a tepien v našom tele, zlepšuje ich priechodnosť a stimuluje tvorbu hemoglobínu.

...

Má vplyv aj na naše prežívanie. Podľa výsledkov štúdií pomáha pri depresívnej nálade, zlepšuje sústredenosť a pomáha v boji proti nespavosti spôsobenej napätím a stresom.

Posilňuje obranyschopnosť organizmu a zbavuje telo škodlivých látok.

Bojuje proti rakovine – šťava z červenej repy sa odporúča nielen ako účinná prevencia rakoviny, ale aj ako podporná liečba v procese chemoterapie a následnej rekonvalescencie. Odporúča sa piť 1 pohár šťavy z červenej repy minimálne 2 x do týždňa.

Blahodárne vplýva na tráviace ťažkosti a prispieva k správnej funkcii žlčníka.

Prospieva vlasom, nechtom a pleti. Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.

Okrem uvedených faktov je červená repa bohatá na vitamíny C a E, obsahuje železo, horčík, zinokdraslík.  Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.

Pripravte si z červenej repy chutné jedlo

Šalát z červenej repy

Potrebujeme:

300 g varenej červenej repy

2 vajcia uvarené natvrdo

80 g strúhaného syra

3 lyžice bieleho jogurtu

Štipku soli

Červenú papriku

Čierne mleté korenie

Voliteľné:

1 strúčik cesnaku

Drvené vlašské orechy

Zavárané uhorky

Zmes korenín podľa chuti

Postup:

Varenú repu nakrájame na malé kocky a preložíme do šalátovej misy. Pridáme syr a vajcia nakrájané na kocky. Ochutíme soľou, korením a paprikou, Nakoniec pridáme majonézu a dôkladne premiešame. V takomto stave má šalát skôr neutrálnu chuť. Výborne sa k nemu však hodia aj ďalšie ingrediencie.

Podávame inheď a každú porciu môžeme ozdobiť strúhaným syrom, sterilizovaným hráškom, kukuricou a čerstvými bylinkami. Výsledok tak bude hýriť krásnymi farbami.

Pečená červená repa so syrom

Potrebujeme:

500 g červenej repy nakrájanej na plátky

1-2 lyžice olivového oleja

200 g balkánskeho syra

Soľ

Postup:

Plátky červenej repy uložíme do zapekacej misy a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme 35 minút pri teplote 200 stupňov. Potom pridáme syr a pečieme ešte 10-15 minút.

Servírujeme s čerstvým pečivom.

Nátierka z červenej repy

Potrebujeme:

1 šálku cottage cheese

200 g uvarenej červenej repy

1 lyžičku najemno nasekanej bazalky

2 lyžičky citrónovej šťavy

2 lyžice nasekanej pažítky

Soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Repu nastrúhame alebo nakrájame nadrobno a v miske zmiešame s ostatnými ingredienciami (okrem pažítky). Servírujeme s čerstvým pečivom posypané pažítkou.

Poznámka: odporúčaná dávka červenej repy je maximálne 200 g za deň. Pokiaľ ide o šťavu, tej sa odporúča piť denne maximálne 100 ml.

foto: reprofoto healthyfoodhouse