Chcete mať jahody obsypané veľkými sladkými plodmi? Doprajte im túto výživu a váš jahodový sen sa splní!

Ak hľadáte to správne hnojivo na jahody, práve ste ho našli.

Vďaka nemu dostanú rastliny presne to, čo potrebujú a odmenia sa vám bohatou úrodou.

Môžete sa tešiť na sladké a veľké plody. 

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Nechajte si poradiť a postupujte podľa týchto rád.

V dôsledku spoločného pôsobenia všetkých zložiek funguje droždie ako účinné hnojivo a perfektný stimulátor rastu.

Kvasinky sú mikroskopická huba, ktorá pomáha rozkladať organické látky a tým zlepšuje výživu rastlín.

Aktívne tiež absorbujú draslík a vápnik zo zeme, preto pri použití kvasníc poskytnite zemine organickú hmotu, draslík a vápnik. 

 

 

Hnojenie jahôd kvasnicami vám umožňuje:

-optimalizovať zakorenenie

-aktivovať mechanizmus rýchleho rastu listovej hmoty

-zvýšenie počtu kvetov a plodov

-zvýšenie odolnosti rastlín voči chorobám

-vyživiť pôdu pred ďalšou sezónou

 

 

Kvasinky zlepšujú štruktúru pôdy, obsahujú až štvrtinu sušiny, zvyšok tvorí voda.

Majte však na pamäti, že nie sú náhradou za všetky hnojivá, pretože jahody spotrebujú veľa živín.

Kvasnice dopĺňajú pôsobenie organických a minerálnych hnojív a pôsobia synergicky.

Je to spôsobené tým, že mikroorganizmy svojim pôsobením premieňajú živiny obsiahnuté vo forme do ľahko stráviteľnej formy.

Použitím droždia môžete výrazne zvýšiť úrodu jahôd. 

 

 

V ideálnom prípade by mali byť kvasnice použité ako hnojivo trikrát za sezónu. 

Na začiatku opätovného rastu nových listov, keď sa pôda zahreje, kvasinky stimulujú rast prízemných častí a chránia jahody pred patogénmi. 

Počas obdobia kvitnutia sa násada plodov zvýši.

Po zbere pomôžu pri tvorbe nových kvetných pukov a raste mladých korienkov.

 

 

Viac ako trikrát sa droždie pridáva len podľa potreby.

Takéto dodatočné hnojenie stojí za to v prípade oslabených a chorých kríkov, ako aj v prípade ich presadenia.

Treba mať na pamäti, že kvások pracuje len v teplom počasí, preto si na jar počkajte na tú správnu teplotu.

Pre sadenice je však najlepšie, ak sa 10 dní po výsadbe prikrmujú kváskom.

 

 

Okrem toho je potrebné pripomenúť, že počas činnosti kvasiniek je pôda trochu ochudobnená o draslík a vápnik, preto je medzi hnojením kvasnicami potrebné dodatočne pridať aj drevný popol. 

Pri použití kvasníc vo vašej záhrade naň preto nezabudnite.

Ako aplikovať kvasnicové hnojivo?

Na prípravu výživnej kvasnicovej zmesi je možné použiť aj sušené droždie.

 

 

 

Aplikácia sa vykonáva na koreni, aj na listoch – na listoch však nie počas kvitnutia a plodenia.

Pripravený roztok by sa nemal dlho skladovať, mal by sa použiť ihneď po príprave.

Neodporúča sa prekračovať odporúčané dávky hnojenia.

Ošetrenie vykonávame ráno alebo večer, v teplých dňoch.

Najlepšie je zalievať jahody z kanvy bez sitka.

Ak použijete čerstvé droždie, treba ho rozdrobiť a rozmiešať v teplej vode (25 – 28 °C) v pomere 2 kg droždia na vedro vody a nechá sa 1 – 2 dni kvasiť.

 

 

Potom sa výsledná zmes zriedi asi v pomere 1:15 vodou a pod každú sadenicu sa naleje 0,5 l pripraveného roztoku. 

Ak použijete sušené droždie, je potrebné pridať aj cukor. 

Na vedro teplej vody pridáme 2 lyžice sušeného droždia, pridáme 4 lyžice cukru a necháme 2 – 3 hodiny kysnúť. 

Po nakvasení sa roztok 10-krát zriedi a rovnakým spôsobom sa prihnojujú aj jahody.

Ďalšie použitie droždia

Droždie s pokosenou trávou

 

Droždie môžete aj rôzne kombinovať, napríklad s pokosenou trávnou.

Vezmite vedro nasekanej trávy, vložte ju do veľkej nádoby, pridajte 500 g čerstvého droždia a približne rovnaké množstvo suchého chleba.

Zalejte vodou a nechajte 3 dni stáť. Potom prefiltrujte a použite na zavlaženie .

Droždie a kyselina askorbová

Rozpustite 2 tablety kyseliny askorbovej vo vedre s vodou, pridajte 2 lyžice sušeného droždia, 4 polievkové lyžice cukru a pridajte hrsť zeminy.

Po 5 – 6 dňoch zrieďte v pomere 1:10 vodou a použite na hnojenie.

Droždie a zemiaky

 

 

Na 10 litrov vody dajte 100 g droždia, 1 pohár cukru, 1 kg surových strúhaných zemiakov a ešte môžete pridať aj 700 g staršieho chleba.

Všetko dôkladne premiešajte a nechajte 5 dní lúhovať. 

Pred zalievaním je potrebné túto zmes opäť zriediť vodou a naliať ku koreňom rastlín.

 

 

Po konečnom zbere jahôd navezte na každý meter štvorcový asi 4 – 5 kg humóznej pôdy.

Môžete tiež pridať močovinu v množstve 10 g na meter štvorcový.

Ak chcete mať krásne, zdravé a chutné jahody, oplatí sa mať balíček droždia vždy poruke. 

Veľa úspechov!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay