Tieto domáce bochníčky som zvykla pipravovať v Anglicku, kde je samokypriaca múka veľmi často používaná. Ak ju nemáte, viete si ju ľahko vyrobiť aj doma, je to úplne jednoduché a nižšie je návod, ako na to.
Potrebujeme:
260 g samokrypriacej múky (ak nemáte, môžete si jednoducho vyrobiť)
2 tégliky gréckeho jogurtu
Postup:
Ak nemáte samokrypriacu múku, takto jednoducho ju vyrobíte – 500 g hladkej múky zmiešate s 20 g prášku do pečiva a 8 g soli. Namiesto prášku do pečiva môžete pridať 1 lyžičku jedlej sódy.
Začíname s prípravou žemlí: Jogurt dáme zahriať do mikrovlnky – mal by mať teplotu asi 38 stupňov, čiže stačí len pár sekúnd. Ak nemáte mikrovnku, zahrejte jogurt vo vodnom kúpeli.
Pridáme preosiatu múku a vypracujeme cesto – najskôr v miske a potom na pomúčenej doske.
vyfomujeme do tvaru rolky a nakrájame na menšie kúsky.
necháme odpočívať 10-15 minút.
Na ľahka pomastenej panvici pečieme z každej strany dozlatista.
Dobré je použiť pokrievku.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video postup nájdete TU.