Bleskový paprikáš s nadýchanými krupicovými haluškami: Keď nebudete stíhať variť zložité jedlá, tento recept vás vždy zachráni!

Tento recept na paprikáš robím už celé roky. Namiesto zdĺhavých postupov som verná tejto zjednodušenejšej verzii. A ako prílohu máme najradšej tieto mäkučké krupicové knedličky, ktoré pridávam bežne aj do rýchlych polievok.

Tento recept na paprikáš robím už celé roky. Namiesto zdĺhavých postupov som verná tejto zjednodušenejšej verzii. A ako prílohu máme najradšej tieto mäkučké krupicové knedličky, ktoré pridávam bežne aj do rýchlych polievok.

Potrebujeme:

3 lyžice oleja

1 cibuľu nakrájanú nadrobno

1 celé kurča – rozporcované (ja používam mäsko aj s kožou)

2 lyžice sladkej papriky

3 slepačie bujóny

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Vodu

Soľ

Ďalej budeme potrebovať na omáčku:

350 ml kyslej smtoany

200 ml vody

3 lyžice hl. múky

3 lyžičky soli

Na knedličky:

175 g polohrubej múky

175 g krupice

40 g masla

1 vajce

Soľ

Postup:

Na oleji opražíme cibuľku a necháme chvíľu podusiť. Potom pridáme papriku a dobre premiešame. Pridáme aj osolené kuracie mäsko a premiešame so zmesou papriky a cibuľky. Zalejeme vodou tak, aby mäsko pokrývala a necháme variť pod pokrievkou. Keď sa voda zvarí, pridáme aj bujón (tekutiny v hrnci by malo byť približne toľko, aby na každý bujón vychádzala asi 1 šálka vody. Varíme 25 minút.

Medzitým si prirpavíme omáčku: smotanu zmiešame s vodou a múkou, rozmiešame, aby nám vznikla jemná hladká zmes. Keď je kuracie mäsko uvarené, vyberieme ho z hrnca a aj šťavu zložíme z plameňa. Do zmesi postupne vmiešame smotanovú omáčku a následne opäť preložíme na plameň, pričom stále miešame. Necháme prevariť.

Potom kuracie kúsky opäť vložíme do omáčky, všetko krátko prevaríme (aby sa múka nebola surová) a môžeme podávať.

Múku zmiešame s krupicou a trochou soli, pridáme vajce, maslo a vodu podľa potreby. Vypracujeme jednotné cesto z ktorého „hádžeme“ jednotlivé halušky do vriacej slanej vody. Keď halušky vyplávajú na povrch, halušky sú hotové. Radšej si pripravte viac cesta a halušky robte postupne, najlepšie sú čerstvé!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

foto: reprofoto justapinch