plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bleskový koláč na vode

Tento rýchly dezert nazývame tiež „pôstny koláč“. Neobsahuje totiž žiaden tuk a pripravuje sa takpovediac na vode. Babička ho pripravovala najmä v období pôstu, ale my si ho radi doprajeme kedykoľvek počas roka. Jeho príprava je skutočne jednoduchá!

Tento rýchly dezert nazývame tiež „pôstny koláč“. Neobsahuje totiž žiaden tuk a pripravuje sa takpovediac na vode. Babička ho pripravovala najmä v období pôstu, ale my si ho radi doprajeme kedykoľvek počas roka. Jeho príprava je skutočne jednoduchá!

Potrebujeme:

400 ml studenej vody

20 lyžíc hladkej múky

10 lyžíc kryštálového cukru

1 bal. prášku do pečiva

4 lyžice marmelády alebo džemu podľa vlastného výberu (džem by nemal byť príliš hustý)

100 g pšeničných klíčkov drvených (používajú sa namiesto mletých orechov alebo maku)

300 g vykôstkovaných čerešní (čerstvých, mrazených alebo zaváraných)

Postup:

Vodu rozmiešame s cukrom a džemom. Pridáme múku, prášok do pečiva a všetko vymiešame do jednotnej hmoty.

Nakoniec vmiešame čerešne a necháme odpočívať, kým sa zahreje rúra.

Plech s rozmermi 30×20 cm vystelieme papierom na pečenie a navrstvíme naň cesto.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.

Koláčik môžeme pre istotu skontrolovať pomocou špáradla, keďže každá rúra pečie inak. Necháme vychladnúť, posypeme klíčkami (alebo mletými orechmi), poprášime cukrom a môžeme servírovať.

zdroj: brzikolaci

Najlepšie recepty na dnes