Tento rýchly dezert nazývame tiež „pôstny koláč“. Neobsahuje totiž žiaden tuk a pripravuje sa takpovediac na vode. Babička ho pripravovala najmä v období pôstu, ale my si ho radi doprajeme kedykoľvek počas roka. Jeho príprava je skutočne jednoduchá!
Potrebujeme:
400 ml studenej vody
20 lyžíc hladkej múky
10 lyžíc kryštálového cukru
1 bal. prášku do pečiva
4 lyžice marmelády alebo džemu podľa vlastného výberu (džem by nemal byť príliš hustý)
100 g pšeničných klíčkov drvených (používajú sa namiesto mletých orechov alebo maku)
300 g vykôstkovaných čerešní (čerstvých, mrazených alebo zaváraných)
Postup:
Vodu rozmiešame s cukrom a džemom. Pridáme múku, prášok do pečiva a všetko vymiešame do jednotnej hmoty.
Nakoniec vmiešame čerešne a necháme odpočívať, kým sa zahreje rúra.
Plech s rozmermi 30×20 cm vystelieme papierom na pečenie a navrstvíme naň cesto.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.
Koláčik môžeme pre istotu skontrolovať pomocou špáradla, keďže každá rúra pečie inak. Necháme vychladnúť, posypeme klíčkami (alebo mletými orechmi), poprášime cukrom a môžeme servírovať.
zdroj: brzikolaci