Konečne cesto, ktoré môžete použiť na všetko – od pizze, cez domáce žemle, slané buchty, ale aj sladké koláče a ďalšie dobroty od výmyslu sveta. Je úplne jednoduché a v chladničke vám vydrží skutočne dlho – tiež ho volám „bláznivé vreckové cesto“. My z neho najradšej robíme perfektné rožky.
Potrebujeme:
220 ml vlažného mlieka
2 lyžičky cukru
80 g čerstvého droždia (alebo 4 lyžičky sušených kvasníc)
1 kg múky hladkej
3 lyžičky soli
3 lyžičky prášku do pečiva
360 g prírodného jogurtu
2 celé vajcia
Postup:
Mlieko zmiešame v miske s droždím a cukrom, Počkáme kým vyjde kvások a potom pridáme ostatné prísady a pomocou šľahača s nástavcami na miešanie cesta, vymiešame jednotné hladké cesto. Cesto by malo byť mäkké a pružné, ak sa vám zdá suché, pridáme viac mlieka, ak príliš riedke, pridáme viac múky. Ak chcete cesto použiť hneď, jednoducho ho nechajte 15-20 minút stáť a následne s ním môžete pracovať. Ak si ho chcete odložiť na neskôr, hneď ho preložte do vrecka, vytlačte vzduch a zaviažte, potom vložte do väčšieho vrecka (ak by cesto príliš narástlo, môže sa prvé vrecko roztrhnúť). V chladničke vám pokojne vydrží 3-4 dni, ak cesto dovtedy nevyužijete, dajte ho pokojne do mrazničky, cestu ani zmrazenie neuberie na chuti.
Ako na rožky?
Cesto rovaľkáme do tvaru kruhu, narežeme na trojuholníky a potrieme pretlačeným cesnakom – voliteľné. Zrolujeme, potrieme mliekom alebo bielkom a na papieri na pečenie dáme do rúry upiecť dozlatista. Môžeme posypať soľou, rascou, alebo semienkami.