plny-hrniec_transparent_negativ.png

Raz zamiesim a pečiem 7 dní: BLÁZNIVÉ cesto na všetko sladké aj slané pečivo!

Geniálne univerzálne cesto, ktoré vydrží v chladničke aj 7 dní. Na sladké, aj slané dobroty už iné cesto ani nerobím!

Na pizzu, langoše, aj koláče – toto cesto podľa receptu z youtube je jednoducho geniálne!

 

 

Uložte ho do chladničky a každý deň môžete mať z neho inú dobrotu…

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

1 balíček prášku do pečiva

400 ml mlieka

1 kocka čerstvého droždia (40 g)

3 PL cukru

2 vajcia

 

 

250 ml jogurtu

2 ČL soli

Postup:

Do veľkej misy nasypeme múku, primiešame prášok do pečiva a v strede urobíme jamku.

Do samostatnej misy si nalejeme vlažné mlieko.

Pridáme 3 lyžice cukru a namrvíme doňho droždie.

 

 

Dôkladne vymiešame, aby sa droždie rozpustilo a nalejeme do jamky v mise s múkou.

Teraz pridáme vajcia, jogurt a soľ.

Vymiesime hladké cesto.

 

 

Igelitové vrecúško si vymastíme olejom a vložíme doňho cesto.

Vytlačíme všetok vzduch a na konci zaviažeme.

Cesto vložíme do misy a v chladničke takto vydrží až 7 dní.

 

 

Môžete ho podľa potreby použiť na sladké, aj slané pochúťky.

Na ďalšiu prácu s cestom si zoberieme špachtľu, ktorú si vymastíme olejom.

Inšpirácie na pochúťky z tohto cesta

Slané pizza taštičky

Cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a pomúčeným valčekom vyvaľkáme na placku.

Kraje orežeme tak, aby nám vznikol obdĺžnik a rozrežeme ho na 9 rovnakých častí.

 

 

Cesto naplníme pizzovou plnkou podľa vlastného želania, preložíme a zalepíme, aby sa nám pri vysmážaní taštičky nerozpadli.

Vysmážame v horúcom oleji dozlatista.

Potom poukladáme na papierové utierky, aby do nich vsiakol prebytočný olej.

Hotdogy

Na hotdogy si cesto vyformujeme do hrubšieho valca a nakrájame na rovnaké časti.

 

 

Každú časť si vyšúľame na tenký slíž a omotáme okolo párku.

Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a posypeme sezamom. Pečieme do zlatista.

Pizza

Cesto si roztlačíme na placku, premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme paradajkovou omáčkou (pretlak, cesnak, soľ, čierne korenie a bazalka) a obložíme ľubovoľnou oblohou podľa chuti.

Posypeme strúhaným syrom a dáme piecť.

Lekvárové taštičky

 

 

Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto na placku a rozkrojíme ju na trojuholníky.

Na každý trojuholník navrstvíme lyžicu džemu a zrolujeme do tvaru rožka.

Poukladáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a upečieme dozlatista.

Nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Šišky

 

 

Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto na hrubšiu placku a pohárom vykrajujeme okrúhle šišky.

Prikryjeme ich bavlnenou utierkou a necháme hodinu podkysnúť.

Vysmažíme ich na rozhorúčenom oleji z oboch strán dozlatista a na záver posypeme práškovým cukrom.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes