Chlieb už nekupujem, pečiem biely penový chlieb podľa tohto receptu: Chutný domáci chlieb, ktorý si zamilujete!

Naposledy som pripravovala domáci chlieb podľa tohto úžasného receptu a nebudem vám klamať, výsledok ma neskutočne prekvapil.

Odvtedy na neho nedám dopustiť a iný recept už ani neskúšam.

 

 

Nadýchaný domáci chlebík pripravený podľa receptu z youtube.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

300 ml vody

3 g čerstvého droždia alebo 1/2 ČL instantného droždia

1 PL soli

Postup:

Do väčšej misky pridáme hrsť múky, teplú vodu a dobre premiešame.

Potom pridáme droždie.

Opäť zamiešame.

 

 

Ďalej do misy pridáme 1/3 múky.

Premiešame a pridáme soľ.

Opäť dobre zamiešame a dosypeme zvyšok múky.

Miešame, kým nám nevznikne lepkavé cesto.

Cesto prekryjeme fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste 6 hodín.

 

 

Po nakysnutí na teplom mieste vložíme prekryté cesto na 12 hodín do chladničky.

Počas studeného kysnutia zmäkne.

Pripravíme si malú misku, ktorú prekryjeme utierkou a poprášime múkou.

 

 

Na pomúčený stôl vyložíme cesto, posypeme múkou, zrolujeme a vytvarujeme guľu.

Cesto preložíme na utierku, posypeme múkou.

Prikryjeme a necháme 2 hodiny kysnúť na teplom mieste.

 

 

Po jednej hodine predhrejeme rúru na 250 °C a vložíme do nej liatinový hrniec s pokrievkou.

Po ďalšej hodine hrniec opatrne vyberieme a vložíme do neho cesto.

 

 

Cesto preložíme do hrnca, na povrchu urobíme dva ľahké zárezy, čím vytvoríme kríž.

Chlieb pečieme 30 minút pri teplote 230°C.

Z hrnca odstránime pokrievku.

Chlieb necháme piecť ďalších 15-20 minút.

Pečieme, kým nie je chlieb zlatý a chrumkavý.

 

 

Chlieb po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod nájdete tu:

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: tjn