Bieloruské zemiakové placky plenené mletým mäsom: Pečiem ich už druhý deň po sebe a míňajú sa hneď, rovno z panvice – všetci pýtajú dupľu!

Drainky, alebo čarodejníky - to sú veľmi obľúbené zemiakové placky typické pre bielosruskú kuchyňu. Sú veľmi sýte a nesmierne chutné, určite si ich zamilujete aj vy!

Drainky, alebo čarodejníky – to sú veľmi obľúbené zemiakové placky typické pre bielosruskú kuchyňu. Sú veľmi sýte a nesmierne chutné, určite si ich zamilujete aj vy!

Potrebujeme:

1 kg zemiaky

1 cibuľa

soľ

1-2 vajcia

1-2 lyžice zemiakového šrobu

...

Náplň:

250 g mletého mäsa

1 cibuľa nakájaná nadrobno

1-2 strúčiky cesnak pretlačený

50 ml sladká smotana

soľ, korenie

majoránka

Olej alebo masť na vyprážanie

Postup:

Najskôr si zarobíme mäsovú náplň – jednoducho zmeišame všetky prísady – mäso, cibuľu, censka, smotanu a dochutme soľou a korením.

Zo zmesi formujeme malé guľky na plnku.

Teraz si prirpavíme základ na placky – zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame spolu s cibuľou. Prebytočnú tekutinu zlejeme a pridáme vajce, soľ a podľa potreby škrob (závisí od kvality zemiakov ak sú malo škrobové). Všetko spolu premiešame.

Panvicu s olejom alebo masťou rozohrejeme, lyžicou na panvicu navrstvíme zemiakové cesto – formujeme menšie placky. Z mäsových guliek spravíme placku a dáme na cesto, na vrch rozotrieme druhú časť cesta. Pečieme na strednom ohni.

Keď sú opečené z jednej strany, prevrátime, prikryjeme pokrievkou a dopečieme.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)