Drainky, alebo čarodejníky – to sú veľmi obľúbené zemiakové placky typické pre bielosruskú kuchyňu. Sú veľmi sýte a nesmierne chutné, určite si ich zamilujete aj vy!
Potrebujeme:
1 kg zemiaky
1 cibuľa
soľ
1-2 vajcia
1-2 lyžice zemiakového šrobu
Náplň:
250 g mletého mäsa
1 cibuľa nakájaná nadrobno
1-2 strúčiky cesnak pretlačený
50 ml sladká smotana
soľ, korenie
majoránka
Olej alebo masť na vyprážanie
Postup:
Najskôr si zarobíme mäsovú náplň – jednoducho zmeišame všetky prísady – mäso, cibuľu, censka, smotanu a dochutme soľou a korením.
Zo zmesi formujeme malé guľky na plnku.
Teraz si prirpavíme základ na placky – zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame spolu s cibuľou. Prebytočnú tekutinu zlejeme a pridáme vajce, soľ a podľa potreby škrob (závisí od kvality zemiakov ak sú malo škrobové). Všetko spolu premiešame.
Panvicu s olejom alebo masťou rozohrejeme, lyžicou na panvicu navrstvíme zemiakové cesto – formujeme menšie placky. Z mäsových guliek spravíme placku a dáme na cesto, na vrch rozotrieme druhú časť cesta. Pečieme na strednom ohni.
Keď sú opečené z jednej strany, prevrátime, prikryjeme pokrievkou a dopečieme.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)