Bič na bacily, vírusy a škaredý kašeľ: 9 starých trikov našich babičiek, ktoré perfektne fungujú aj dnes!

V časoch chrípky a zimných viróz sa mnohí ľudia predháňajú v nákupe doplnkov výživy, vitamínov a sirupov z lekárne. Tú najsilnejšiu pomoc však máme celý čas rovno pod nosom a treba len vedieť, na ktorý problém čo použiť. Máme pre vás najsilnejší trojboj proti chorobám cesnak, cibuľu a chren. 

Cesnak – bič na vírusy

Cesnak si v období zvýšeného výskytu chrípky a ďalších chorôb z prechladnutia doprajte čo možno najčastejšie ako prevenciu i liek. Cesnak je prírodné antibiotikum a antivirotikum, posilňuje imunitu a pomáha bojovať proti virózam. Jeden (asi 6 g) až dva strúčiky denne, tri až štyri počas chrípkového obdobia – to je odporúčaná dávka pre dospelého človeka, ktorú neradno prekračovať. Skvelý prínos v tejto dobe má aj obyčajná cesnaková polievka. Proti typickému cesnakovému aróma, ktoré nemusia byť každému príjemné, pomáha jesť cesnak zároveň s olejom, mliekom a medom alebo po jedle užiť kúsok petržlenovej vňate.

Cesnakové mlieko proti chrípke

Potrebujeme:

500 ml mlieka

...

10 strúčikov cesnaku (očistených a rozdrvených)

2 alebo 3 čajové lyžičky hnedého cukru

250 ml vody

Postup:

Dajte vodu a mlieko do hrnca. Pridajte cesnak a varte na miernom ohreve. Počkajte kým zmes nezačne vrieť. Neprestávajte miešať kým sa zmes nevyparí na polovicu. Odstavte a oslaďte cukrom. Takto pripravený nápoj je pripravený na servírovanie!

Cesnakový elixír na posilnenie imunity

Potrebujeme:

8 strúčikov cesnaku

4-5 cm koreňa zázvoru

5 l vody

2 bio citróny (chemicky neošetrené)

Postup:

Citrón umyte, ošúpte si zázvor a cesnak. Zázvor aj cesnak nakrájajte na malé kúsky a citrón prekrojte na 4 kusy aj s kôrou. Všetky ingrediencie vymixujte v mixéri. Vodu nechajte zovrieť v hrnci a potom v nej rozmiešajte rozmixovanú zmes. Nechajte vychladnúť a naplňte do sklenených pohárov. Tento elixír treba konzumovať každý deň najmenej 2 hodiny pred prvým jedlom.

Cibuľa zlikviduje kašeľ

Cibuľa pôsobí podobne ako cesnak, je ale jedinečná tým, že uvoľňuje hlieny a pomáha pri zápaloch dutín. Pri prvom náznaku kašľa pomaly zjedzte surovú cibuľu. Ďalšie cibule rozkrojte a dajte do každej miestnosti, kde sa často pohybujete jednu. Cibuľa vyčistí byt od baktérií. Alebo olúpte 1 cibuľu a nakrájajte na kolieska, zalejte 300 ml vriacej vody, zakryte a nechajte 20 minút vylúhovať. Sceďte. Čaj pite teplý osladený medom trikrát denne. Na nádchu a zápalové ochorenia prínosových dutín platí vdychovanie výparov z nakrájanej čerstvej cibule. Síce si poplačete, ale pomôže vám to. Zábal z nasekanej cibule zmierňuje bolesti v krku. Proti nádche pomáha, keď v cibuľovej šťave namočíte vatovú tyčinku a vložíte do nosa. Aplikujte raz za 2 hodiny.

Karamelový čaj proti kašľu

Potrebujeme:

cukor

cibuľu

vodu

ak máte tak aj zázvor

Postup:

Túto liečivú zmes (čaj) robím od oka a na koniec zvyknem pridávať aj trochu zázvoru. V hrnci si skaramelizujeme cca 6 pl. kr. cukru takto ho pomaly rozpúšťame – keď je cukor rozpustený, zoberieme studenú vodu a nalejeme cca do pol hrnca. Robievam v stredne veľkom hrnci! Chcela by som upozorniť, že keď nalejete vodu dajte pozor, lebo zmes začne bublať a aj striekať. Netreba sa ľakať treba znížiť plameň a keď nám cela hmota stvrdne miešame a postupne sa rozpustí. Do zmesi pridáme na pol prekrojenú cibuľu aj so šupou (nechávame len posledné šupy z cibule) a varíme 15min. Potom podávame.Chutí výborne aj deťom a dokonca pomohol aj pri zápale pľúc.

S čím všetkým vám cibuľa môže pomôcť?

 

  • Stopne kašeľ. Stačí užiť magický sirupový recept, ktorý si ľudia odovzdávali z generácie na generáciu. Stredne veľkú cibuľu nadrobno pokrájame a pridáme dve polievkové lyžice medu. Zmes necháme odstáť, až kým sa z nej nevylúhuje šťava. Tú treba užiť dvakrát denne.
  • Hrdlo už nebude bolieť. Cibuľu uvarte a pravidelne kloktajte.
  • Horúčka zmizne. Zaručený starý domáci recept vraví, že cibuľové kolieska treba priložiť na chodidlá a potrieť makovým olejom. Aby nám na nohách držali, obuť si treba hrubé ponožky a za noc je teplota fuč.
  • Odstraňuje z pľúc prebytočný hlien. Stačí cibuľu rozmixovať a zmiešať s kokosovým olejom. Zmes následne nanesiete na hruď, prikryjete uterákom a cez póry v pokožke vám pomôže.
  • Kolika ustúpi. Pripravte cibuľový čaj a keď voda trochu vychladne, dávajte svojmu dieťaťu každú hodinu jednu kávovú lyžičku.
  • Vybuduje imunitu. Ak tento „detský“ čajík dochutíte vzácnym včelím medom a budete ho pravidelne piť, posilníte si svoj organizmus.

  • Zbaví vás infekcie v uchu. Už naše staré matere vedeli, že ak cibuľu nakrájame nadrobno, zabalíme do bavlnenej látky a priložíme na ucho, zbavíme sa neduhov súvisiacich so sluchom.
  • Zastaví vypadávanie vlasov. Nakrájať, uvariť, nechať vychladnúť a aplikovať na hlavu. Proces opakujte niekoľkokrát a zaručene časom uvidíte výsledky.
  • Na drobné rany a štípance. Možno si aj vy z detstva pamätáte, že keď vás bodla včela, prikladali vám rodičia na boľavé miesto koliesko obyčajnej cibule. Tá zmierni bolesť dokonca aj vtedy, keď sa porežete pri krájaní či niekde odriete. Má totiž výnimočne antiseptické účinky.

  • Urýchľuje metabolizmus. Trocha cibuľky – či už surovej alebo dozlatista upraženej – vaše črevá rozhýbe a odľahčí.
  • Postráži vám váhu. Mnoho ľudí zahusťuje omáčku múkou. Ak však zvolíte cibuľovú kašičku, poďakuje sa vám aj vaše telo. Navyše, cibuľa dodá jedlu jedinečnú chuť.

Chren je najlepší proti nádche

Chrenmá výrazný antibiotický efekt a posilňujúce účinky. Chren dokáže v tele účinne eliminovať infekcie a je výborným doplnkom liečby všetkých chorôb z prechladnutia. Pri chrípke potláča množenie baktérií a vírusov a prehrieva organizmus. Pri kašli a nádche chren uvoľňuje zahlienenie, jeho silica rozpúšťajú usadený sekrét na slizniciach dýchacích ciest ako v prínosových dutinách, tak v pľúcach a prieduškách. Tento účinok pocítite už pri jeho krájaní, drvenie alebo strúhanie, kedy sa uvoľňujú látky s dezinfekčným pôsobením, čo sa prejavuje slzením ako u cibule. Osvedčenou prírodnou medicínou vo chrípkovom období je dať si každý deň 1 lyžičku čerstvého chrenu.

Chrenový zázrak

Potrebujeme:

250 g chrenu

200 g kvalitného medu

Šťavu z 1 citróna

3 cm zázvoru (nemusí byť)

Postup:

Chren aj zázvor rýchlo olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Zalejeme ho pohárom prevarenej, ale nie horúce, vody. Starostlivo všetko premiešame, prikryjeme a necháme odstáť pol druhej hodiny v izbovej teplote. Po uplynutí tejto doby precedíme a tiež starostlivo vytlačíme tekutinu cez sterilne čisté plátenko a vmiešame  celý med a trochu citrónovej šťavy.