Všetci sa zhodneme, že zemiakové placky sú dobré len vtedy, keď sú chrumkavé a nie sú nasýtené tukom.
Našťastie my vieme, ako tomu zabrániť – stačí len trochu zo suroviny, ktorý má snáď každý z nás v kuchynskej skrinke.
Najlepší recept na chrumkavé domáce placky z portálu haps.pl.
Zemiakové placky sú plné tuku?
Toto obľúbené zemiakové jedlo si z času na čas dopraje každý.
Žiaľ, zemiakové palcky majú tendenciu „upiť sa do bezvedomia“ v tuku na vyprážanie.
Našťastie vieme, ako tomu zabrániť.
Stačí len do cesta pridať trochu z produktu, ktorý má snáď každý z nás v kuchynskej skrinke.
Ide o obyčajný biely ocot, ktorý nechýba hádam v žiadnej slovenskej kuchyni.
A ešte jedna dôležitá vec – pred vložením cesta do panvice ho dobre vyžmýkajte – čím menej zemiakovej vody, tým budú palacinky chrumkavejšie.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
2 PL hladkej múky (množstvo závisí od múčnatosti zemiakov)
1 malú cibuľu
1 väčšie vajce
soľ
mleté čierne korenie
rastlinný olej na vyprážanie
1 PL liehového octu
Postup:
Zemiaky ošúpeme.
Na strúhadle na jemno nastrúhame.
Môžeme ich aj pomlieť v kuchynskom robote.
Z nastrúhaných zemiakov nad miskou dôkladne vyžmýkame tekutinu.
(Odporúčame použiť gázu alebo utierku).
Po niekoľkých minútach sa škrob oddelí od tekutiny.
Tekutinu opatrne vylejeme.
Škrob pridáme k zemiakom.
Cibuľu nastrúhame rovnako ako zemiaky.
Nastrúhanú cibuľu pridáme k zemiakom do misky.
Potom pridáme vajce.
Ďalej pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti.
Nakoniec pridáme ocot a múku.
Dôkladne premiešame.
Na panvici zohrejeme olej.
Naberačkou nanesieme cesto do panvice.
Na miernom ohni osmažíme do zlatista z oboch strán.
Môžeme servírovať so smotanou, prípadne obľúbenou omáčkou.
Prajeme vám dobrú chuť!