Famózny závin podľa starého receptu: 3 príchute z 1 várky!

Vynikajúci domáci závin, ktorý pripravovala ešte moja babička a ja som rada, že som tento recept po rokoch opäť objavila.

Vynikajúci domáci závin, ktorý pripravovala ešte moja babička a ja som rada, že som tento recept po rokoch opäť objavila.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

25 g čerstvého droždia

100 g zmäknutého masla alebo margarínu

100 g kr. cukru

1 bal. vanilkového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 vajce

2 žĺtky

2 lyžice kefíru

150 ml mlieka

Štipku soli

Tvarohová náplň:

250 g tvarohu

1 vajce

Cukor podľa chuti

Strúhanú citrónovú kôru

Hrozienka

Maková náplň:

100 g mletého maku

Cukor podľa chuti

1 šálku čerešní bez kôstky

Strúhanú citrónovú kôru

Na čerešňovú náplň:

Pohár čerešní

Na potretie:

Rozpustené maslo

1 bielok + 2-3 lyžičky mlieka

Ďalej budeme potrebovať:

Mlieko a vanilkový cukor

Postup:

Všetky prísady na cesto by mali byť izbovej teploty. Mlieko zahrejeme na plameni a keď je teplé, pridáme doň droždie a cukor. Keď vyjde kvások zmiešame s ostatnými prísadami a vypracujeme jednotné cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť približne 1 hodinu.

Cesto potom preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 3 časti. Každú rozvaľkáme. Na jeden plát cesta navrstvíme tvarohovú náplň, na druhý makovo-čerešňovú a na tretí čerešňovú náplň. Zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme trochou rozpusteného masla a necháme odpočívať 20-30 minút.

Potom potrieme povrch závinov zmesou rozšľahaných bielok a mlieka, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút. Potom záviny vyberieme a prikryjeme fóliou – to preto, aby sa cesto nespálilo. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 10-15 minút. Potom alobal zložíme, potrieme mliekom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Necháme ešte približne 10 minút zapiecť dochrumkava. Podávame posypané práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: facebook