plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bezkonkurenčný jablkový koláč s posýpkou: Keď ho dáte na stôl, okamžite ostane len prázdny tanier!

Tento jablkový koláč podľa receptu z portálu napadovy.blog je nesmierne vláčny a šťavnatý.

Keď ho raz ochutnáte, iný už ani piecť nebudete!

Potrebujeme:

Pomer surovín je určený pre plech s rozmerom 25 x 35 cm 

Objem šálky = 250 ml

Na cesto:

3,5 šálky polohrubej múky

250 g masla alebo margarínu

1 vanilkový cukor

5 vaječných žĺtkov

3 PL kyslej smotany

1/2 šálky  kryštálového cukru

2 ČL prášku do pečiva

Na plnku:

2 kg jabĺk

1 balíček práškovej želatíny

1/3 šálky kryštálového cukru

5 vaječných bielkov

1 pudingový prášok (40 g)

Na posýpku:

1 PL zmäknutého masla

2 PL kryštálového cukru

3 PL hrubej múky

Postup:

Jablká si ošúpeme a nastrúhame ich na hrubom strúhadle.

Potom ich za stáleho miešania opražíme na panvici, aby zmäkli a pridáme k ním napučanú želatínu.

Dobre premiešame a necháme vychladnúť.

Teraz si všetky suroviny na cesto pridáme do misy spolu so žĺtkami, aj maslom a vymiesime kompaktné cesto.

Rozdelíme ho na dve časti, jednu zabalíme do mikroténového vrecúška a odložíme do mrazničky. 

Druhú časť cesta roztlačíme na dno plechu, ktorý sme si pokryli papierom na pečenie.

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 7 minút. 

Medzitým si pripravíme mrveničku tak, že jednoducho zmiešame všetky suroviny v miske, aby nám vznikla sypká hmota. Podľa potreby môžete pridať viac múky.

Jablkovú plnku si pripravíme tak, že v miske vyšľaháme bielky na tuhý sneh a postupne zašľahávame cukor.

Šľaháme kým sa cukor nerozpustí a následne primiešame pudingový prášok.

Potom ešte zapracujeme jablká so želatínou a všetko dobre premiešame, aby bola jablková hmota kompaktná. 

Teraz vyberieme z mrazničky druhú časť cesta a nastrúhame ho do jablkovej hmoty, ktorú sme navrstvili na upečený cestový základ.

Celý koláč posypeme mrveničkou a dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote 180 °C asi na 50 minút (nie do teplovzdušnej rúry).

Jablkový koláč by mal mať krásnu zlatistú farbu. 

Koláč necháme vychladnúť, nakrájame ho a môžeme podávať. 

Prajeme dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes