plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bezkonkurenčné medové rezy s lekvárom: Kým neochutnáte nemáte ani potuchy, o aký úžasný dezert v skutočnosti ide!

Toto je náš najobľúbenejší zákusok nielen na Veľkonočné sviatky, ale aj kedykoľvek počas roka. Ak si chcete uľahčiť prácu, môžete ho pripraviť z hotových medový plátov.

zdroj: likeachef

Toto je náš najobľúbenejší zákusok nielen na Veľkonočné sviatky, ale aj kedykoľvek počas roka. Ak si chcete uľahčiť prácu, môžete ho pripraviť z hotových medový plátov.

Potrebujeme:

Veľký plech na pečenie

600 g hladká múka

200 g práškový cukor

2 lyžica rumu

2 vajcia

2 žĺtky

2 lyžička sóda bikarbóna

2 lyžice medu

100 g masla

Plnka:

1000 ml mlieko

250 g maslo

2 lyžice hladkej múky

3 žĺtky

200 g kryštálového cukru

2 bal. puding Zlatý klas

2-3 lyžice rumu

Ďalej:

Slivkový lekvár

Postup:

Ak si chcete prácu uľahčiť, môžete zákusok pripraviť z hotových medových plátov z obchodu. Ak ich ale nemáte poruke, cesto si pripravíte jednoducho aj doma: Preosejeme si suché ingrediencie, pridáme ostatné prísady a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme prikryté odpočinúť cca 30 min.

Cesto rozdelíme na štyri rovnaké diely. Každý diel cesta ešte prehnetieme, vyvaľkáme na plát zhruba veľkosti obrátenej strany plechu.

Obrátenú stranu plechu pomúčime, prenesieme na ňu cesto pomocou valčeka a dovaľkáme presne na tvaru plechu.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov do hneda. Zopakujeme to so všetkými plátmi cesta.

Upečené pláty si dlhým nožom na plechu podberáme a opatrne zošuchneme na pripravenú podložku.

Krém: 3/4 mlieka dáme variť s cukrom . V zvyšku mlieka si rozmiešame žĺtky, múku a puding. prášok. Prilejeme to do vriaceho mlieka a uvaríme hladký puding – necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo si našľaháme a po lyžičkách všľaháme uvarený vychladnutý puding a  rum.

Plnku rozdelíme na 2 časti a ideme skladať. Na prvý plát cesta natrieme polovicu plnky, uložíme ďalší plát, ktorý si poriadne potirieme slivkovým lekvárom (môžeme rozriediť s vodou) a spojíme s ďalším plátom. Pokračujeme zvyškom krému a posledným plátom cesta. Môžeme ešte potrieť čokoládovou polevou, alebo nechať len tak. Zákusok je dobré zaťažiť a nechať odležať cez noc, aby medové pláty krásne zmäkli.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes