Našla som výbornú stránku s domácimi receptami U Miládky v kuchyni a pred pár dňami som skúsila jej recept na pečené zemiaky – jogurtové zemiaky. Mali taký úspech, že do večera sme zjedli ešte dva plechy. Zemiaky sú neskutočne chutné, lahodné a pritom na vrchu krásne chrumkavé. Určite skúste, je to delikatesa.
Potrebujeme:
5-6 väčších zemiakov
2 lyžice hustého gréckeho jogurtu
rovná lyžička soli
2 lyžice oleja
chilli
tymián
pár lístkov na jemno nasekanej mäty (aj nemáte, dajte petržlenku)
mletá rasca
trochu oleja + mletá paprika (na potretie počas pečenia)
Postup:
Zemiaky si klasicky ošúpeme a nakrájame na plátky tenké (cca 3 mm).
Pripravíme si marinádu na zemiaky: Jogurt zmiešame so všetkými prísadami a zmiešame so zemiakmi. Dbáme na to, aby bol každý zemiak obalený v marináde.
Plech alebo nádobu na pečenie môžeme vystlať papierom, alebo vymastiť tukom, aby sa zemiaky neprilepili.
Zemiaky na plechu rovnomerne rozprestrieme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov .
Pani Miládka odporúča zemiaky počas pečenia potrieť trochou oleja zmiešaným s paprikou – 1-2x počas pečenia potrieť. Skúsila som a zemiaky sú ešte chutnejšie.
Pečieme do zlatej farby asi 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)