Bezkonkurenčná mäsová roláda: Luxusný obed, ktorý pripravíte na jednom plechu aj s prílohou a stane sa hviezdou slávnostného stola!

5496

Nikdy viac nebudete váhať, akú pochúťku pripravíte na slávnostný stôl. Ak chcete zabodovať, stavte na túto úžasnú mäsovú roládu podľa tohto receptu na youtube.

Potrebujeme:

2 kg bravčového karé vcelku

2 cibule

1 mrkvu

600 g šampiňónov

4 strúčiky cesnaku

100 g údenej šunky

plátky slaniny

100 g hrozienok

Na marinádu

3 strúčiky cesnaku

1/2 ČL tymianu

1 PL nasekanej petržlenovej vňate

šťavu z 1/2 pomaranča

šťavu z 1/2 citróna

50 ml olivového oleja

1 ČL papriky

1/2 ČL čierneho mletého korenia

2 PL medu

200 g sójovej omáčky

soľ podľa chuti

Na oblohu

zemiaky

2 cibule

olivový olej

soľ a čierne korenie podľa chuti

Na podliatie

250 ml vody

250 ml šumivého vína

1 PL kukuričného škrobu

 

Postup:

Ako prvé si pripravíme marinádu. Do nádoby vložíme strúčiky cesnaku, pridáme tymian, nasekanú vňať, nalejeme šťavu z pomaranča, citróna, aj olivový olej. Nakoniec primiešame červenú papriku, čierne mleté korenie a med. Tyčovým mixérom rozmixujeme na kompaktnú zmes. Pridáme soľ podľa chuti a sójovú omáčku.

Bravčové karé narežeme v strede súvislým pozdĺžným rezom, ale neprerežeme úplne.

Následne pomaly rolujeme a narezávame okraj tak, aby nám vznikala tenká mäsová placka. To isté urobíme aj na druhej strane.

Jednu tretinu marinády nanesieme na mäso. Zvyšok si odložíme, aby sme ňou mohli potrieť aj vrch.

Mäso zrolujeme, preložíme na podnos a natrieme druhou tretinou marinády aj navrchu.

Roládu odložíme na 4 hodiny do chladničky. Medzitým si pripravíme plnku. Očistíme si šampiňóny, cibuľu si očistíme a nakrájame nadrobno. Následne si nakrájame aj šampiňóny.

Na panvicu nalejeme olej a cesnak si nakrájame na malé kúsky. Cesnak pridáme na olej a osmažíme. Potom pridáme nakrájanú cibuľu, aj mrkvu. Osolíme podľa chuti. Po chvíľke pridáme aj šampiňóny. Ešte trochu posolíme.

Podusíme do mäkka. Potom pridáme nakrájanú údenú šunku a chvíľu spolu podusíme.

Marinované karé si preložíme na pracovnú dosku a rozvinieme. Navrch naukladáme plátky slaniny a na ňu navrstvíme pripravenú plnku.

Nakoniec posypeme hrozienkami a znovu zrolujeme.

Celú roládu previažeme špagátom, aby sa nám nerozpadla a aby plnka nevytiekla von.

Zemiaky aj cibuľu si ošúpeme. Cibuľu si nakrájame na prúžky a zemiaky necháme vcelku, alebo nakrájame na hrubšie plátky. Osolíme a posypeme čiernym korením. Do stredu plechu umiestnime roládu.

Zemiaky polejeme olivovým olejom. Všetko potom podlejeme vínom a vodou. Nakoniec roládu znovu natrieme zvyšnou marinádou. Pečieme pri 200 °C asi 40 minút pri hornom, aj spodnom ohreve.

Zemiaky aj roládu preložíme na servírovaciu misu a do výpeku pridáme zvyšok marinády, ktorý nám stiekol na dno nádoby. Zmiešame so šťavou a cibuľou. Potom pridáme kukuričný škrob, ktorý si rozrobíme v pohári s vodou. Prelejeme do hrnca a omáčku chvíľu povaríme, aby zhustla. Omáčku nakoniec spolu s cibuľou rozmixujeme tyčovým mixérom. Môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Témy:


Pridajte svoj komentár