Máte radi nakladané uhorky? Vyskúšajte pre zmenu niečo nové – nakladanú cuketu, ktorá sa skvele hodí do šálatov, alebo ako chutný doplnok k jedlu.
Potrebujeme:
500 g mladej cukety
1 cibuľu
2 lyžice soli
500 ml jablčného octu
500 ml vody
200 g kryštálového cukru
2 lyžičky práškovej horčice
1 a 1/2 lyžičky horčičných semienok
1 lyžičku kurkumy
Postup:
Cuketu umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. K cukete pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu. Pridáme aj 500 ml studenej vody, soľ a necháme približne hodinu odpočívať.
Ostatné ingrediencie – ocot, cukor, horčicu v prášku a semienka zmiešame v hrnci a preložíme na plameň. Varíme, kým sa cukor nerozpustí. Postom necháme nálev vychladnúť.
Cuketu s cibuľkou scedíme z vody, osušíme papierovými obrúskami a preložíme do sterilizovaných pohárov. Zalejeme nálevom (nálev musí siahať nad zeleninu, ak ho máme málo, do pohárov prilejeme trochu vody), uzavrieme a necháme 2 dni odležať v chladničky. Nakladaná cuketa vydrží v chladničke približne mesiac.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)