Bez zavárania: Pripravte si nakladanú cuketu

Máte radi nakladané uhorky? Vyskúšajte pre zmenu niečo nové - nakladanú cuketu, ktorá sa skvele hodí do šálatov, alebo ako chutný doplnok k jedlu.

Máte radi nakladané uhorky? Vyskúšajte pre zmenu niečo nové – nakladanú cuketu, ktorá sa skvele hodí do šálatov, alebo ako chutný doplnok k jedlu.

Potrebujeme:

500 g mladej cukety

1 cibuľu

2 lyžice soli

500 ml jablčného octu

500 ml vody

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

200 g kryštálového cukru

2 lyžičky práškovej horčice

1 a 1/2 lyžičky horčičných semienok

1 lyžičku kurkumy

Postup:

Cuketu umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. K cukete pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu. Pridáme aj 500 ml studenej vody, soľ a necháme približne hodinu odpočívať.

Ostatné ingrediencie – ocot, cukor, horčicu v prášku a semienka zmiešame v hrnci a preložíme na plameň. Varíme, kým sa cukor nerozpustí. Postom necháme nálev vychladnúť.

Cuketu s cibuľkou scedíme z vody, osušíme papierovými obrúskami a preložíme do sterilizovaných pohárov. Zalejeme nálevom (nálev musí siahať nad zeleninu, ak ho máme málo, do pohárov prilejeme trochu vody), uzavrieme a necháme 2 dni odležať v chladničky. Nakladaná cuketa vydrží v chladničke približne mesiac.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)