plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bez zavárania: Nakladané uhorky v sladkokyslom náleve!

Nedeľný obed si bez domácich zaváraných uhoriek neviem vôbec predstaviť. Jediné, čo ma na tejto domácej dobrote neláka, je zdĺhavá príprava a najmä zaváranie. Našťastie, objavila som recept na skvelé, chrumkavé nakladané uhorky, ktoré pripravíte jednoducho aj bez zavárania.

Nedeľný obed si bez domácich zaváraných uhoriek neviem vôbec predstaviť. Jediné, čo ma na tejto domácej dobrote neláka, je zdĺhavá príprava a najmä zaváranie. Našťastie, objavila som recept na skvelé, chrumkavé nakladané uhorky, ktoré pripravíte jednoducho aj bez zavárania. Vyskúšajte ich aj vy!

Potrebujeme (na jeden pohár s obejmom 5 l):

Uhorky

Zväzok kôpru

100 g chrenu

1,5 lyžice hočičného semienka

1 lyžičku celého čierneho korenia

3 ks bobkového listu

7 ks nového celého korenia

1 cibuľu

Voliteľné: mrkva, feferónky, strúčiky cesnaku

Nálev:

2 l vody

150 g kryštálového cukru

500 ml octu

60 g soli

Postup:

Cibuľu a chren (aj mrkvu) očistíme a nakrájame na plátky. Na dno pohára na zaváranie uložíme plátky cibule, chrenu, korenie, bobkový list a horčičné semienko. Potom začneme ukladať uhorky, medzi ktoré ukladáme vetvičky kôpru, feferón a cesnak.

Uhorky v poháre zaistíme pomocou dvoch drevených špajdlí, ktoré umiestnime na vrch pohára do kríža (vytvoríme drevenú „závoru“ na vrchu pohára, aby sa uhorky stáli na mieste).

Všetky prísady na nálevom zmiešame a privedieme do varu – krátko povaríme a potom nálevom zalejme uhorky.

Pohár prikryjeme celofánom a upevníme – napríklad gumičkou alebo povrazom.

Odložíme na tmavé miesto a už o 2 dni si môžeme pochutnávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes