Bez zavárania: Najjednoduchší recept na domáci rajčinový pretlak!

Tento recept na prípravu paradajkového pretlaku je skutočne jednoduchý a zvládne ho pripraviť každý.

Tento rok sa môžem pochváliť bohatou úrodou rajčín, ktoré dokonca dozrievajú tak rýchlo, že ich nestíhame spotrebovať. Preto som sa rozhodla urobiť domáci pretlak, ktorý je skvelý do polievok, omáčok alebo aj na domácu pizzu. Tento recept na jeho prípravu je skutočne jednoduchý a zvládne ho pripraviť každý.

Potrebujeme:

5 kg paradajok (alebo ľubovoľné množstvo, ktoré máte doma)

2 lyžice kryštálového cukru

2 lyžice soli

2 ks feferónov (voliteľné)

Zväzok petržlenovej vňate (voliteľné)

...

Postup:

Mali by sme pracovať s čo najzrelšími rajčinami, vďaka ktorým bude pretlak po dovarení skutočne sladučký.

Rajčiny umyjeme a vykrojíme z nich zelené stopky. Potom ich sparíme vriacou vodou a jednoducho ošúpeme.

Paradajky zomelieme v mlynčeku na mäso a preložíme do väčšieho hrnca. Pridáme soľ, cukor, korenie a najemno nakrájanú petržlenovoú vňať. Podľa chuti môžeme pridať feferóny, cesnak, alebo chilli.

Preložíme na plameň a privedieme do varu. Varíme za občasného miešania 15 minút.

Horúci pretlak navrstvíme do sterilizovaných pohárov, pevne uzavrieme a zakryjeme uterákom. Necháme vychladnúť.

Skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Poznámka: ak vám prekážajú semienka paradajok, pred varením ich prepasírujte cez sito.

zdroj: coolinarika