Bez zavárania: Kapusta v sladkokyslom náleve vydrží až 3 roky!

Skvelá príloha k hlavnému jedlu, ktorú pripravíte rýchlo, jednoducho a predovšetkým bez zavárania. Vydrží vám až 3 dlhé roky!

Skvelá príloha k hlavnému jedlu, ktorú pripravíte rýchlo, jednoducho a predovšetkým bez zavárania. Vydrží vám až 3 dlhé roky!

Potrebujeme:

15 guličiek sacharínu

500 g cibule

3,5 kg kapusty

750 ml vody

350 ml octu

...

1 lyžičku borkénu (dvojsiričitanu draselného)

65 g soli

1/3 bal. celej rasce

3 lyžičky horčičného semienka

Postup:

Cibuľu očistíme a nakrájame natenko. Z kapusty odstránime hlúb a nakrájame na tenké rezance alebo nastrúhame. Kapustu zmiešame s cibuľou.

Ocot zmiešame s vodou, rascou, horčičným semienkom, sacharínom, soľou, borkénom, preložíme na plameň, privedieme do varu a krátko povaríme. Nálev nalejeme na cibuľovo-kapustovú zmes a necháme 24 hodín odležať.

Kapustu v náleve potom navrstvíme do sterilizovaných pohárov a pevne uzavrieme.

Kapustu v náleve podávame ako prílohu. Skladujeme na tmavom, chladnejšom mieste (v pivnici alebo v komore). Vydrží 2-3 roky.