Bez vajec: Vanilkové kolieska plnené marmeládou

Vynikajúce maslové pečivo s vôňou vanilky, ktoré nemôže chýbať na sviatočnom stole. Pripravte si túto dobrotu ešte dnes, na týchto koláčikoch si budete pochutnávať ešte dlho.

Vynikajúce maslové pečivo s vôňou vanilky, ktoré nemôže chýbať na sviatočnom stole. Pripravte si túto dobrotu ešte dnes, na týchto koláčikoch si budete pochutnávať ešte dlho.

Potrebujeme:

500 g maslo (prípadne 250 g margarínu a 250 ml oleja) + roztopené maslo podľa potreby

250 g práškového cukru

Kôru a šťavu z citróna

2 bal vanilkového cukru

100 g mletých orechov

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 kg hladkej múky

Na plnenie:

Marmeládu alebo džem

Na obaľovanie:

Práškový cukor

Postup:

Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom do peny, pridáme kôru z citróna a aj citrónovú šťavu. Postupne pridáme múku, orechy a vypracujeme hladké cesto. Múky možno nebudete potrebovať celý kilogram, uvidíte podľa konzistencie cesta. Ak sa cesto príliš drobí, pridajte rozpustené maslo alebo trochu smotany, aby sa cesto prepojilo a lepšie sa s ním pracovalo.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrubší plát. Z cesta vykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 približne 5-10 minút (dĺžka pečenia záleží od hrúbky vykrojených koliesok).

Kolieska necháme chvíľu vychladnúť a potom lepíme marmeládou alebo džemom.

Nakoniec obalíme v práškovom cukre a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)