Radi maškrtíte, ale snažíte sa udržať si štíhlu líniu? Pripravili sme pre vás zoznam 11 najobľúbenejších fitness dezertov, ktoré pripravíte rýchlo, jednoducho a môžete si na nich zamaškrtiť bez výčitiek. Okrem skvelej chuti totiž neobsahujú žiadnu múku ani cukor. Neváhajte a vyskúšajte niektorých zo skvelých dezertov ešte dnes!
Citrónovo-tvarohové sušienky
Potrebujeme:
250 g nízkotučného tvarohu
100 g ovsených vločiek
1 stredne veľké jablko
1 banán
1 lyžičku medu
1 lyžicu citrónovej šťavy
Štipku soli
Postup:
Tvaroh zmiešame s merom a ovsenými vločkami, soľou a necháme odpočívať 30 minút.
Medzitým ošúpeme jablko a nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme citrónovú šťavu a banán popučený vidličkou a premiešame. Potom ovocnú zmes zmiešame s tvarohovou tak, aby sa všetky prísady premiešali a vzniklo jednotné cesto.
Rúru nastavíme na 180 stupňov. Plech vystelieme papierom na pečenie a z cesta formujeme mokrými rukami jednotlivé oválne tvary, ktoré ukladáme na plech v dostatočných rozopstupoch.
Pečieme 30 minút.
Zdravá ovocná torta
Potrebujeme:
1 ½ šálky sušených hrozienok (príp. sušených brusníc alebo datlí)
1 ½ šálky nesladených kešu orechov (príp. vlašských orechov)
1 grécky jogurt
Čerstvé ovocie podľa chuti
Tortovú formu s priemerom 22 centimetrov
Postup:
Formu vystelieme papierom na pečenie. Do kuchynského robota vložíme kešu orechy spolu s hrozienkami mixujeme(hrozienka je dobré pred rozmixovaním zaliať horúcou vodou a nechať na 15-20 zmäknúť), kým orechy nie sú celkom rozdrvené. Vzniknutá hmota by mala byť vlhká vďaka olejom, obsiahnutým v kešu orechoch.
Hmotu rovnomerne vtlačíme na dno a čiastočne aj na boky pripravenej formy a vložíme do chladničky.
Keď je cesto dostatočne stuhnuté, rovnomerne naň natrieme grécky jogurt. Môžeme použiť čistý biely jogurt alebo obľúbené príchute.
Pripraveným ovocím ozdobíme vrch torty a môžeme servírovať.
Tip pre vás: je dobré pripraviť si cesto deň vopred a nechať ho cez noc v chladničke.
Zdravý kinder mliečny rez
Potrebujeme:
4 vajcia
2 lyžice kakaa
1 lyžicu medu
1 lyžičku prášku do pečiva
250 g tvarohu
1 citrón – budeme potrebovať kôru aj šťavu
2 lyžičky strúhaného kokosu
Postup:
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. V miske vyšľaháme žĺtky s medom. Postupne do zmesi pridáme kokos, kakao a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešame.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do žĺtkovo-kakaovej zmesi. Takto pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 12 minút pri teplote 220 stupňov. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.
Medzitým zmiešame v miske tvaroh s citrónovou šťavou a kôrou. Podľa chuti môžeme osladiť medom. Vychladnuté cesto prerežeme na dve polovice. Na spodnú polovicu navrstvíme tvarohový krém a prikryjeme druhou polovicou.
Hotový dezert vložíme na cca hodinu do chladničky a môžeme podávať.
Žiaden pridaný cukor: Zdravý dezert z tvarohu a kokosu
Potrebujeme:
200 g tvarohu
1 lyžicu medu
½ lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)
200 g kokosovej múčky
1 šálku mandlí
Postup:
V miske zmiešame tvaroh s medom a ½ kokosu (ak sa nám hmota zdá príliš riedka môžeme pridať viac kokosu). Z hmoty tvaruhejeme guľôčky. Do stredu každej guľôčky vtlačíme 1 mandľu. Nakoniec guľôčky obalíme vo zvyšnom kokose.
Preložíme na plech a vložíme stuhnúť do chladničky.
Čokoládová torta bez múky a cukru
Potrebujeme:
250 g horkej čokolády (minimálne 70%)
5 vajec
Štipku soli
Postup:
Čokoládu nalámem na menšie kúsky a 2/3 rozpustíme vo vodnom kúpeli.
Rúru nastavíme na 250 stupňov a okrúhlu formu na pečenie (16 cm) vystelieme papierom.
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s rozpustenou čokoládou do peny. Z bielkov a soli ušľaháme tuhý sneh.
Potom obe hmoty spojíme a jemne premiešame. Cesto navrstvíme do pripravenej formy. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme presne 8 minút. Tortu potom z rúry vyberieme a necháme cca 30 minút odpočívať. Následne vložíme na 12 hodín do chladničky.
Po uplynutí tohto času si vo vodnom kúpeli rozpustíme zvyšok čokolády a tortu touto čokoládou pokryjeme zo všetkých strán.
Výsledná chuť je sladká v závislosti od toho, akú čokoládu použijeme.
Tvarohovo-smotanové poháre s ovocím
Potrebujeme:
300 g jemného tvarohu
150 g kyslej smotany
2 lyžice medu
1 lyžicu želatíny v prášku
100 ml mieka
Ovocie podľa chuti:
1 ks banánu
1 ks kivi
Broskyňa, mandarinka, pomaranč
Postup:
Tvaroh vyšľaháme s kyslou smotanou a medom. Ovocie olúpeme a nakrájame na kolieska – pomaranč, broskyňu a mandarínku – na mesiačiky.
Želatínu nasypeme do 100 ml mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na ohneň a zahrievame, kým sa nerozpustí – nevaríme!
Želatínu necháme vychladnúť a potom ju vmiešame do tvaroho-smotanovej zmesi.
Pripravíme si dezertné poháre, do ktorých postupne vrstvíme krém a ovocie. Vrch môžeme ozdobiť drtenými orieškami, čokoládou alebo karamelom.
Dezert uložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky.
Zdravé tyčinky MilkyWay
Potrebujeme:
400 g tvarohu (tvaroh by mal byť čo najsuchší)
25 g masla
25 ml smotany na šľahanie
3-4 lyžice medu (prípadne môžete nahradiť 100 g práškového cukru, odporúčame však iné sladidlá napr. stéviu)
100 g mliečnej čokolády
Postup:
V miske zmiešame tvaroh so smotanou, medom a zmäknutým maslom na homogénnu hmotu. Z hmoty tvarujeme tyčinky (prípadne guličky) a tie prekladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do mrazničky na 15 minút a za ten čas si pripravíme polevu.
Vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnke rozpustíme mliečnu čokoládu s trochou smotany.
Z mrazničky vyberieme tyčinky a pomocou vidličiek ich obaľujeme v čokoláde. Hotové tyčinky dáme stuhnúť do chladničky a môžeme podávať.
Čokoládová pochúťka bez múky a cukru
Potrebujeme na 1 porciu:
1 vajce
1 lyžicu kakaa
1 zrelý banán
Postup:
Banán nakrájame na plátky a vložíme do kuchynského robota. Rozmixujeme najemno, pridáme kakao, vajce a všetko spolu vymiešame do jednotnej hmoty.
Cesto navrstvíme do menšej zapekacej misy, prípadne do foriem na muffiny a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov Približne 15 minút (použijeme test špáradlom). Môžeme posypať orechmi, ovocím, alebo inou prílohou podľa chuti.
Cheesecake trochu inak
Potrebujeme:
Korpus:
150 g pomletých ovsených vločiek
cca 100 g pomletých vlašských (alebo iných) orechov
5 lyžíc mlieka (pre zdravší variant použite sójové)
1 vajce
sladidlo podľa chuti (med, biely, hnedý alebo stéviový cukor, javorový sirup…)
Krém:
500 g mascarpone
150 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
2 vajcia
150 g cukru (biely, hnedý alebo stéviový – množstvo závisí od toho, ako sladký chceme dezert mať)
citrónovú kôru (najlepšia je kôra z chemicky neošetreného citrónu, ak taký nezoženiete, dá sa kúpiťkôra aj samostatne, jej chuť však nie je taká výrazná)
šťavu z citróna
Postup:
Rúru si dáme predhriať na 180°. Všetky suroviny potrebné na korpus starostlivo rozmiešame a rozotrieme na dno vymastenej alebo papierom vystlanej tortovej formy. Túto vrstvu necháme vo forme odstáť asi 10 minút.
Medzitým si pripravíme krém. Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme hladkú hmotu (môžeme si pomôcť mixérom). Krém vylejeme na spodnú vrstvu tortovej formy.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 až 30 minút. V závere pečenia je potrebné cheesecake kontrolovať. Keď získa na povrchu mierne zlatú farbu a konzistenciu zhruba ako želatína, dezert je hotový. Po vychladnutí ho dáme minimálne na hodinu do chladničky. Pred podávaním môžeme posypať škoricou alebo poliať horúcou ovocnou zmesou.
Zdravá jogurtová torta
Potrebujeme:
200 g celozrnných sušienok
70 g masla
2 ks banánov
4 ks kivi
2 lyžice medu (prípadne podľa chuti)
500 ml bieleho jogurt gréckeho tipu
½ lyžičky citrónovej šťavy
10 g želatíny v prášku
½ šálky studenej vody
Na ozdobu:
Mandlové plátky
Plátky kivi
Postup:
Sušienky rozdrvíme v kuchynskom robote, alebo pomocou kuchynského valčeka a plastového vrecka. Drť zmiešame s rozpusteným maslom a vypracujeme jednotnú hmotu, ktorú vtlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Formu vložíme na 30 minút do chladničky.
Želatínu nasypeme do vody a necháme napučať.
Kivi očistíme a nakrájame na drobné kocky (na ozdobenie torty si odložíme niekoľko plátkov ovocia). Rovnako nakrájame aj banány. Ovocie pokvapkáme citrónovou šťavou.
Jogurt zmiešame s medom a ovocím. Napučanú želatínu preložíme na plameň a zahrievaním rozpustíme (nevaríme). Necháme chvíľu vychladnúť a potom vmiešame do jogurtovej zmesi.
Jogurtový krém navrstvíme na sušienkový základ a vrch ozdobíme plátkami mandlí (pre ešte lepšiu chuť opražíme mandľové plátky na suchej panvici) a plátkami kivi. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.
Zdravé gumové medvedíky
Potrebujeme:
1 hrnček ovocnej šťavy (napr. pomarančovú, jahodovú, čučoriedkovú,…)
2 hrnčeky čerstvého ovocia
5 lyžíc želatíny v prášku
1 lyžicu medu (môžete použiť aj iné sladidlo napr. agavový sirup alebo stéviu)
Výsledná farba a chuť medvedíkov závisí od zvolenej kombinácie ovocia a ovocnej šťavy.
Postup:
Ovocnú šťavu zmiešame s ovocím, ktoré nakrájame na menšie kúsky. Ovocnú zmes preložíme na plameň a varíme na miernom ohni, kým kúsky ovocia celkom nezmäknú.
Zmes necháme chvíľku vychladnúť, pridáme med a preložíme do mixéra, kde ju dohladka rozmixujeme. Zmes necháme cca 5-7 minút chladnúť. Následne pridáme želatínu a opäť rozmixujeme. Hmotu vylejeme na plech vystlaný fóliou alebo alobalom a preložíme do chladničky minimálne na 1 hodinu. Potom plech vyberieme a z hmoty vykrajujeme medvedíky (prípadne iné tvary).
Prajem vám dobrú chuť! :-)