Francúzsky zapletený chlieb. Chutí vynikajúco, je mäkučký a vláčny. Jeho príprava sa od klasického pečiva líši v tom, že ho netreba miesiť a cesto pripravíte netradične – v plastovom vrecku.
Potrebujeme:
1 lyžicu sušeného droždia
250 ml vlažnej vody
3 lyžice cukru
½ lyžičky soli
80 ml rastlinného oleja
250 g hladkej múky
25 g sezamových semienok
1 vajce
Uzatvárateľné plastové vrecko
Postup:
Do vrecka nasypeme droždie, pridáme vodu, soľ, cukor a 220 g múky Vrecko zavrieme a obsah preváľame v rukách, aby sa obsah prepojil.
Vrecko vložíme do nádoby s teplou vodou a necháme 30 minút kysnúť. Potom pridáme zvyšných 30 g múky, opäť preváľame v rukách a necháme ešte 1 hodinu kysnúť.
Potom cesto vyberieme, premiesime a na pomúčenej doske rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozšúľame do podlhovastého tvaru a nakoniec zapletieme ako vrkoč. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Potrieme vaječným žĺtkom a posypeme sezamom.
Pečieme pri teplote 150 stupňov 40 minút.