Bez kvasníc: Univerzálne smotanové cesto na domáce koláče, rožteky alebo záviny

70

Univerzálne cesto, ktoré pripravíte skutočne rýchlo, jednoducho a najmä bez kysnutia. S cestom sa veľmi dobre pracuje, je pružné a vhodné na prípravu rôznych domácich dobrôt od koláčov, cez záviny, plnené rožteky, taštičky alebo iné dobroty.

Potrebujeme:

1 šálku kyslej smotany

2 šálky hladkej múky

100 ml mlieka

1 vajce

50 g masla

1 lyžičku soli

2 lyžice cukru

1 lyžičku jedlej sódy

Postup:

Vajce ušľaháme s cukrom do peny. Pridáme soľ, kyslú smotanu a vymiešame tak, aby bola hmota hladká a bez hrudiek. Cesto by nemalo byť príliš tuhé, ak sa vám zdá husté, pridajte mlieko.

Nakoniec pridáme, zmäknuté maslo a postupne aj múku s jedlou sódou. Vypracujeme hladké, pružné cesto. Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky aspoň minimálne na 30 minút.

Potom s cestom pracujeme podľa potreby. Cesto pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25-30 minút, pri teplote 180 stupňov.

zdroj: vsemkulinaram

Témy:


Pridajte svoj komentár