Bez glutamanu a chémie: Pripravte si zdravú domácu Vegetu na celý rok!

Ak používate na dochucovanie jedál kupovanú vegetu, určite viete, že nejde o najzdravšiu prísadu do jedál. Najmä, ak zvolíte klasické produkty s obsahom glutamanu a ďalších chemických prísad, ktoré nášmu zdraviu rozhodne neprospievajú.

Ak používate na dochucovanie jedál kupovanú vegetu, určite viete, že nejde o najzdravšiu prísadu do jedál. Najmä, ak zvolíte klasické produkty s obsahom glutamanu a ďalších chemických prísad, ktoré nášmu zdraviu rozhodne neprospievajú. Ukážeme vám, ako jednoducho  si môžete pripraviť bezkonkurenčnú vegetu doma. Okrem toho, že vám vydrží pokojne aj celý rok, skvele ochutí vaše obľúbené recepty a vynikajúca je napríklad aj na chlebík s maslom.

Potrebujeme:

1 kg mrkvy

1 kg petržlenu

500 g cibule

400 g zeleru

1 zelenú papriku

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 červené papriky

1-2 ks. póru

Sušenú petržlenovú vňať (hrsť)

Sušenú zelerovú vňať (hrsť)

Hrsť sušeného ligurčeka

Postup:

Všetky druhy zeleniny umyjeme a očistíme. Necháme poriadne uschnúť.

Zeleninu nastrúhame na strúhadle, alebo nakrájame nadrobno a potom navrstvíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Na plech ukladáme vždy len tenkú vrstvu zeleniny, aby sa dostatočne usušila.

Vložíme do vyhriatej rúry a necháme pri teplote 50-70 stupňov sušiť v pootvorenej rúre, kým sa zelenina dostatočne nevysuší. Nezabúdajme na pravidelné miešanie, aby sme predišli prípadnému spáleniu alebo pripáleniu zeleniny.

Druhou možnosťou je zeleninu usušiť na radiátore alebo v sušičke ovocia a zeleniny. Ak zvolíte sušenie na radiátore, zeleninu je predtým dobré nakrájať na malé kúsky, uvariť a až následne usušiť na radiátore. Sušiť však pokojne môžete aj surovú zeleninu.

K sušenej zelenine pridáme vňate (petržlenovú aj zelerovú), ligurček a všetko spolu zomelieme v mlynčeku na mäso, prípadne rozmixujeme v kuchynskom robote.

Základný recept na vegutu neobsahuje soľ, ak ju však chcete do vegety pridať, získate typickú slanú chuť. Do vegety môžete pridávať ďalšie druhy zeleniny – brokolicu, cesnak, karfiol, huby alebo exotické koreniny – kurkumu, koriander, chilli. Dobrým nápadom je vegetu rozdeliť do menších uzatvárateľných nádob a do každej pridať iný tip korenia, bylinku alebo vybraný druh zeleniny.
Domáca vegeta je vhodná na ochucovanie jedál, alebo len tak – na maslový chlebík či do domácej pomazánky. Bez obáv ju môžete dať aj malým deťom (pre ne je však najvhodnejšia verzia bez soli).

Vegetu skladujeme na suchom a chladnom mieste v uzatvárateľnej nádobe.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)