Bez čakania: Mäkučké domáce žemle z kysnutého cesta bez kysnutia!

Expresné domáce žemle z kysnutého cesta bez kysnutia!

Vynikajúce domáce pečivo, ktoré pripravíte z klasického kysnutého cesta s tým rozdielom, že nemusíte čakať, kým cesto vykysne. S vláčnym cestom totiž pracujeme ihneď. Žemličky môžete naplniť slanou alebo sladkou náplňou, prípadne upiecť aj bez náplne. Nech zvolíte akúkoľvek variantu, výsledok vás určite poteší!

Potrebujeme:

Kvások:

1 lyžicu kryštálového cukru

50 g čerstvého droždia

150 ml vlažného mlieka

Cesto:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

500 g hladkej múky

100 ml oleja

150 ml vlažného mlieka

2 lyžičky soli (ak pripravujete žemle na sladko stačí 1 lyžička)

1 lyžičku jedlej sódy

Postup:

V jednej miske zmiešame prísady na kvások. V druhej zmiešame sypké prísady. K suchým prísadám pridáme kvások, zvyšné mlieko, olej a vypracujeme hladké vláčne cesto.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a krátko primiesime v rukách. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom a papier potrieme trochou oleja.

Rúru nastavíme na 190 stupňov.

Cesto rozdelíme na 10-12 častí a z nich vyformujeme tvar guličiek. Guličky môžeme naplniť, alebo upiecť bez náplne, je to len na vás.

Guličky preložíme na plech a povrch každej potrieme olejom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 20-25 minút. Žemličky musia byť na povrchu zlatisté.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)