plny-hrniec_transparent_negativ.png

Betlehemské sviece: Namiesto klasických medovníkov dajte na stôl túto chutnú nádheru a sledujte tie pohľady všetkých pri stole!

Krásny nápad na sviatočný stôl - Betlehemské sviece upečiete z klasického medového cesta a dozdobíte pomocou figy, mandle a bielkovej polevy.

Krásny nápad na sviatočný stôl – Betlehemské sviece upečiete z kalsického medového cesta a dozdobíte pomocou figy, mandle a bielkovej polevy.

Potrebujeme:

250 g hladkej múky

120 g medu

1 žltok

50 g masla

70 g kr. cukru

1 bal. vabilkového cukru

½ bal. prášku do pečiva

2 lyžičky korenia do perníka

1 lyžičku soli

120 g mletých orechov

Na lepenie:

Nutellu alebo rozpustenú čokoládu s maslom alebo stuženým tukom

Na polevu:

1 bielok

2 lyžičky citrónovej šťavy

150 g práškového cukru

Postup:

Med zmiešame s maslom, korením a cukrom, preložíme na plameň a zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Necháme vychladnúť a zatiaľ si v druhej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, orechy, pridáme žĺtok aj ochladenú medovú zmes. Uhnetieme jednotné cesto a necháme odpočívať 1 hodinu.Potom rozvaľkáme na plát a vykrajujeme menšie kolieska. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, len pár minút.

Necháme vyhladnúť a potom ukladáme na seba vždy 4-5 kolieskom a lepíme ich nutellou, alebo rozpustenou čokoládovou zmesou. Z bielka, cukru a citrónovej šťavy si vymiešame polevu a tú prelejeme cez vrch sviečok – vyzerá to ako vosk. Do polevy zapichneme rozkrojenú sušenú figu a do jej vnútra vložíme mandľu. Naše sviece sú hotové!

Najlepšie recepty na dnes