BERLÍNSKY jablkový koláč: Kto ochutná tento koláč, už nebude chcieť iný dezert – len sa rozplýva na jazyku!

3 0

Recept sme našli na youtube.

Potrebujeme:

Pšeničná múka hladká -370-380 gr

Vajcia – 2 ks

Maslo -160 g

Cukor-120 g

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Prášok do pečiva-1 lyžička

štipka soli

Jablká – 5-6 ks. (1 000-900 gr)

Hnedý cukor – 100 gr

Škorica – 1 lyžička

Hrozienka – 50 gr

Kukuričný škrob – 30 gr

Na posypanie cesta:

Mleté orechy, mleté sušienky alebo strúhanka

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto.

Preosiatu múku zmiešame s cukrom a práškom do pečiva.

Pridáme maslo nakrájané na kocky a zamiešame s múkou.

Pridáme rozmiešané vajcia so štipkou soli.

Vypracujeme jednotné cesto, ak je to potrebné, môžete pridať aj 2 lyžice mlieka.

Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky, kým pripravíme náplň. prípadne môžete na 5-7 minút do mrazničky.

Na náplň si najskôr  nastrúhame jablká.

Škrob zmiešame s cukrom a škoricou.

Túto sypkú zmes pridáme k jablkám, pridáme aj hrozienka.

Dno formy vyložíme papierom na pečenie – boky vymastíme.

Cesto si rozdelíme na dve časti, väčšiu a menšiu.

Väčšiu časť na pomúčenej doske rozvaľkáme, vykrojíme a potom pomocou valčeka preložíme do formy.

Cestom vyložíme dno aj okraje – pomocou radielka odkrojíme dorovna.

Na cesto nasypeme strúhanku, orechy, alebo drvené sušienka a rozprestrieme náplň a okraje mierne prehneme cez náplň.

Zo zvyšku cesta, ktoré si tiež rozvaľkáme, vykrajujeme kruhy.

Uložíme ich na náplň tak, aby sa čiastočne prekrývali.

Pečieme pri 180 stupňoch asi 50 – 60 minút.

Koláč necáme trochu vychladnúť vo forme, vyberieme ho a úplne necháme vychladnúť.

Môžeme posypať práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

Témy:


Pridajte svoj komentár