Belgické buchty s makom a čerešňami: Cesto ako dych a šťavnatá náplň – takúto pochúťku v cukrárni nekúpite!

Tieto buchty som jedla v Belgicku a sú naozaj fantastické. Cesto jemné a náplň šťavnatá. 

Tieto buchty som jedla v Belgicku a sú naozaj fantastické. Cesto jemné a náplň šťavnatá.

Potrebujeme:

12 gramov droždia

150 gramov cukru

400 ml mlieka

200 gramov masla

1 vajíčko

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

470 gramov múky

350 gramov maku

350 gramov čerešní alebo višní

100 gramov tmavej čokolády

1-3 PL smotany na šľahanie

Postup:

V troche (asi 60 ml) teplého mlieka rozrobíme droždie a lyžicu cukru (asi 15 gramov). Premiešame, prikryjeme v miske a necháme na teplom mieste asi pol hodinku odpočívať. Do hrnca si nalejeme asi 130 ml mlieka a pridáme 120 gramov masla. Začneme zahrievať, kým sa nám maslo neroztopí. Odstavíme, pridáme 1 vajíčko, 80 gramov cukru a dobre premiešame.

Mliečnu zmes zmiešame s droždím a pridáme múku. Cesto dobre premiešame rukami, trvať nám to bude dlhšie, no na záver ho len na vrchu potrieme troškou oleja a necháme ešte hodinku nakysnúť.

Medzitým si zahrejeme 200 ml mlieka a pridáme do hrnca aj mak. Varíme a keď nám zmes trošku zhustne, pridáme odkôstkované čerešne alebo višne a cukor. Premiešame a odstavíme.

Cesto si vyvaľkáme a potrieme ho zvyšným roztopeným maslom. Pridáme makovo čerešňovú vrstvu a zrolujeme. Nakrájame na menšie slimáky a naukladáme ich na plech, necháme ešte podkysnúť. Pečieme ich asi 30 minút pri teplote 180 stupňov (alebo podľa skúseností s rúrou).

Na záver buchty polejeme roztopenou čokoládou, ktorú sme si zmiešali s troškou smotany.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: sovkusom