Bedárova výplata: Potrebujete len pol kila zemiakov a hrudku masla – vedzte, že po tejto pochúťke zo starej knihy si na mastné placky si ani len nespomenite!

Výborný recept zo starých kníh o varení. Tieto placky sa podávali ako príloha, alebo hladným pocestným ako jednoduché, no skutočne sýte jedlo. My ich doma robíme na sladko aj na slano, skúste obe verzie. Výborné sú aj ako príloha.

Výborný recept zo starých kníh o varení. Tieto placky sa podávali ako príloha, alebo hladným pocestným ako jednoduché, no skutočne sýte jedlo. My ich doma robíme na sladko aj na slano, skúste obe verzie. Výborné sú aj ako príloha.

Potrebujeme:

1/2 kg zemiakov

50 g masla

približne 100 g pšeničnej múky

soľ, korenie podľa chuti

prísady podľa uváženia, napr. cukor, kyslú smotanu, maslo, cibuľku dusenú na masle, klobásku atď.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Zemiaky ošúpeme, nakrájame, uvaríme a vodu zlejeme. Potom ich roztlačíme ako klasicky na kašu a ešte do teplých zemiakov pridáme maslo a dobre premiešame. Ochutíme a pridáme dostatok múky (cca 100 g) aby sa vytvorilo jednotné cesto. Ochutíme soľou, korením a preložíme na pomúčenú dosku, kde ešte prehnetieme – rozdelíme na dve časti a a každú rozvaľkáme do tvaru kruh s hrúbkou asi 1 cm a rozdelíme na 6-8 trojuholníkov. Pomocou špachtličky preložíme na suchú, alebo len veľmi jemne vymastenú panvicu a opečieme z oboch strán – asi 5 minút pečieme z jednej strany. Uvidíte podľa toho, že sú pekne opečené. Pokojne ich môžete odložiť aj na neskôr a neskôr ohriať, sú výborné. Podávame potreté maslom, masťou, alebo len na sucho.

Podávajte teplé nasladko, alebo prílohu k mäsku na slano.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: smakocie