Bazový sirup: Rodinný recept, podľa ktorého ho pripravujem už roky!

Najlepší sirup na svete je ten z bazy. Každý rok si z neho pripravujem tento sirup, je vynikajúci!

Najlepší sirup na svete je ten z bazy. Každý rok si z neho pripravujem tento sirup, je vynikajúci!

Potrebujeme:

1 l vody

1 kg kryštálového cukru

1 väčší citrón – dôkladne umytý a nakrájaný na kolieska

10-15 väčších rozkvitnutých kvetov bazy

10 g kyseliny citrónovej

...

Postup:

Vodu prevaríme a necháme úplne vychladnúť. Pridáme do nej kyselinu citrónovú, citrón a prelejeme do pohára – ja som použila 5 l pohár na zaváranie. Do pohára uložíme kolieska citrónu a kvety bazy (zaťažila som tanierom, aby boli kvety úplne ponorené). Zakryjeme a necháme stáť niekoľko dní na tmavom a chladom mieste – ja som nechala lúhovať 2 dni. Následne scedme cez gázu a do šťavy pridáme cukor – miešaním úplne rozpustíme. Môžeme pridať ešte viac kyseliny citrónovej, ak chceme aby mal kyselkavejšiu chuť.

Následne prelejeme do uzatvárateľných nádob. Sirup vydrží celé mesiace, ja ho skladujem v pivnici. Vďaka kyseline citrónovej a cukru ho netreba variť. Sú to výborné konzervačné látky.