Natrhajte TIETO čierne guličky hneď, ako ich uvidíte: Stačí chvíľu povariť a máte najsilnejší domáci liek pri horúčke a 9 ďalších problémoch!

Naplánujte si aj zber plodov bazy čiernej.

Do košíka si vkladajte len úplne tmavé kúsky. Pomôžte si pritom vidličkou.

Majú zázračné účinky na naše zdravie, ktoré sa skutočne oplatí poznať.

 

Čo obsahujú plody

vitamín C (87%), B a A

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

draslík, železo, beta karotény

éterické oleje (uvoľňujú hlien z tela)

izoflavonoidmi, čo sú prirodzené antioxidanty

flavonoidy (chránia bunky pred poškodením)

aminokyseliny

tanín (nachádzajúci sa v šupkách, bojuje proti nádorom)

 

Účinky na zdravie

znižuje hladinu cholesterolu

zlepšuje zrak

znižujú horúčku – rýchlo nastupuje potenie a proces ochladenia tela

podporujú odvádzanie nadbytočnej vody z tela

bránia ukladaniu tuku v cievach

podporuje imunitný systém

udržiavajú zdravé srdce

proti kašľu, nádche a chrípke sú neprekonateľné

proti bakteriálnym a vírusovým ochoreniam

regulujú telesnú hmotnosť svojou detoxikačnou schopnosťou

Liečivý bazový džem

 

Hlavnú prísadu máte celkom zadarmo: Liečivý bazový džem na celý rok pripravíte za pol hodinky!

 

Potrebujeme:

1 kg zrelých plodov bazy čiernej

300 g trstinového cukru

1 želírovací prírpavok do džemu (dá sa nahradiť chia semienkami cca 30 g)

Postup:

Ak chcete zo zmesi odstrániť zrniečka, preceďte ju cez gázu alebo prepasírujte cez sitko.

Spolu s cukrom dáme variť na plameň a necháme prevariť 30 minút.

 

 

Pridáme aj želirovací prípravok podľa návodu na obale.

Zmes vlejeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme desať až pätnásť minút – stačí len aby chytilo viečko.

Niektorí dávajú do sterilizovaných pohárov horúcu zmes a už viac nesterilizujú, ak však chce mať istotu, sterilizácia sa odporúča.

To je všetko – dávku na celý rok máte pripravenú!

Bazový džús na chrípku a prechladnutie

 

Potrebujeme:

500 ml bazovej šťavy (Na jej výrobu dajte čerstvé plody bazy do hrnca a zalejte ich vodou. Priveďte vodu k varu. Vypnite zdroj tepla a nechajte tekutinu odležať niekoľko hodín. Nakoniec šťavu sceďte.

4 lyžice citrónovej šťavy

1 lyžica medu

Postup:

Zmiešajte bazovú a citrónovú šťavu v hrnci a priveďte k varu. Varte asi pol hodiny a potom odstráňte z tepla.

Pridajte med podľa chuti a vypite, kým je ešte džús teplý.

 

 

Čaj proti horúčke

Na prípravu použite sušené plody.

Bazu vysušte na priamom slnku alebo v sušičke.

Po usušení ich rozdrvte napríklad tĺčikom na mäso.

Odvar si pripravte z dvoch čajových lyžičiek, krátko ich povarte a nechajte dvadsať minút lúhovať.

Osladený medom ho popíjajte predovšetkým pri horúčke aspoň trikrát denne.

Vypotíte sa vďaka nemu lepšie než po liekoch a ortuť v teplomeri znovu klesne.

Čaj navyše zahubí aj hnilobné baktérie a vyčistí zahlienené priedušky.

Šťava proti zápche

Odšťavte kilo zrelých plodov a šťavu približne päť minút povarte, vlejte do pohárov na zaváranie a zhruba štvrťhodinu sterilizujte.

Dajte si trikrát denne štamprlík, ak  máte zápchu alebo vás trápia močové cesty.

Prírodné liečivo totiž podporuje tvorbu moču, čím sa z tela rýchlejšie odplavujú škodlivé mikróby.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay