Skvelý koláč s jablkami, krehkým cestom, krémom a snehovou perinkou. Je vynikajúci a určite vám spraví pekný deň!
Potrebujeme:
Plech s rozmermi 30x18cm
1a ½ šálky (250 ml=1 šálka) hladkej múky
2 väčšie vajcia
100 g masla
¼ lyžice jedlej sódy
50 g kyslej smotany
250 g jemného tvarohu
¾ šálky kryštálového cukru
4-5 nastrúhaných alebo na plátky nakrájaných jabĺk
Podľa chuti:
Vanilkovú arómu
Škoricu
Citrónovú šťavu
Salko
Postup:
1 žĺtok ušľaháme s 2 lyžicami cukru, rozpusteným maslom, kyslou smotanou a sódou.
Pridáme preosiatu múku a vypracujeme jednotné, hladké cesto.
Cesto navrstvíme na dno a okraje vymasteného plechu. Popicháme vidličkou.
Tvaroh zmiešame s 1/3 šálky cukru, vanilkovou arómou a žĺtkom. Podľa chuti pridáme salko a dobre premiešame.
Krém navrstvíme na cesto. Na tvarohovú vrstvu navrstvíme strúhané jablká so štipkou škorice.
Vložíme do vyhriate rúry a pečieme 30 minút pri teplote 180 stupňov.
Kým sa torta pečie, bielky ušľaháme so zvyšným cukrom a trochou citrónovej šťavy.
Koláč po 30 minútach vyberieme z rúry a na vrch navrstvíme sneh. Teplotu znížime na 170 stupňov a koláč dáme ešte na 10-15 minút zapiecť do rúry.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: ladychef