Bavorské šišky ako dych: Ochutnala som ich pred rokmi a odvtedy ich žiaden iný recept neprekonal!

Potrebujeme:

500 g hladká múka špeciál

300 ml mlieko

30 g čerstvé droždie

30 g maslo

30 g kryštálový cukor

...

2 PL um

2 ks žĺtky

1 štipka soľ

nastrúhaná citrónová kôra

Ďalej:

Tvaroh, lekvár

Postup:

Pripravíme si kvások zo 150 ml vlažného mlieka, jednej lyžičky kryštálového cukru, droždia a trochu múky. Necháme vykysnúť cca 15 minút. Do misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, žĺtky, um, zmäknuté maslo, soľ, citrónovú kôru, vykysnutý kvások, zvyšné vlažné mlieko a vypracujeme vláčne nelepivé cesto.

Prikryté necháme vykysnúť na teplom mieste asi jednu hodinu.Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a vykrajujeme okrúhlou formičkou o priemere 5-6 cm. Prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť asi 10 minút. Potom urobíme do stredu jamku.

Vkladáme jamkou dolu a vyprážame vo väčšom množstve horúceho oleja, z každej strany 2 minúty. Necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Po vychladnutí posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Do jamky vložíme lekvár a ozdobíme ochuteným tvarohom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)